Návrat žlutých autobusů. RegioJet se vrací na trasu mezi Českými Budějovicemi a Krumlovem

Od 1. března budou moci cestující opět využívat spojení mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem prostřednictvím autobusů RegioJet.

Na trase sice jezdily žluté autobusy už dříve, ale po neshodách s Jihočeským krajem do nich od prosince nemohli v úseku České Budějovice – Český Krumlov přistupovat cestující. Nyní tento zákaz přestane platit. Nově navíc RegioJet bude dvakrát denně jezdit až do Lipna nad Vltavou, informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

„Od následujícího měsíce budou lidé opět moci cestovat žlutými autobusy na této trase, ať už na výlety, do zaměstnání či do škol. Navíc dvakrát denně pojedou naše autobusy až k lipenské nádrži a nově tak spojíme s Prahou, Budějovicemi a Krumlovem nejen samotné Lipno, ale také například Rožmberk nad Vltavou,“ uvedla obchodní ředitelka autobusové dopravy RegioJet Marcela Hamříková.

Do takzvaných žlutých autobusů nemohli mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem přistupovat cestující, protože společnost neobdržela licenci pro obsluhování této trasy. Tu uděluje Jihočeský kraj, který měl ke společnosti výhrady.

Kraji se nezamlouvalo, že linka slouží především turistickým účelům, kdy RegioJet přepravuje hlavně cizince z Prahy do Českého Krumlova. Kraji na tom vadilo, že do spojů neměli šanci nastoupit lidé žijící v obcích na trase, protože autobusy stavěly jen v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Jihočeský kraj však následně změnil názor a souhlasil s návratem k bývalému modelu.

„Na podzim jsme schválili nový plán dopravní obslužnosti, který dává možnost souběhu komerční a závazkové dopravy, a tím byl problém odstraněn,“ řekl ČTK jihočeský krajský radní Jan Kubík (ANO).

Nový spoj na Lipno pojede s odjezdem v 06:00 z Prahy, za Krumlovem zastaví v Černé v Pošumaví a Frymburku. Spoj ve 12:00 z Prahy pojede z Krumlova do Rožmberka, Vyššího Brodu, Loučovic a Lipna.

Autobusy by mohly jezdit i z Prahy do Třeboně

RegioJet navíc zažádal o licenci na spojení z Prahy do Třeboně a z Prahy do Špindlerova Mlýna. Autobusy mají zastavovat i v dalších městech, RegioJet však zatím nechce plány a jízdní řády zveřejňovat.

V minulosti například narazil při snaze zavést linku z Plzně do Klatov, licenci nedostal. Na lince z Brna do Zlína zase nemůže vozit cestující mezi Kroměříží a Zlínem, které leží v jednom kraji.