Písek už ví, co udělá s částí bývalých Žižkových kasáren. Nechá je zbourat a vyvést suť

Více než 56 000 tun sutí zmizí z jižní i severní části bývalých Žižkových kasáren v Písku. Dodavatel, který materiál odstraní, navíc zajistí demolici zbývajících objektů v této části bývalého vojenského objektu.

Práce začnou v lednu. Pokud budou vhodné klimatické podmínky, měly by skončit do 30. dubna. Vyjdou přibližně na pět milionů korun bez daně.

Návrh na schválení likvidace sutě a demolice dalších objektů projednala na svém zasedání písecká městská rada.

Odstraněná suť se má třídit na použitelný materiál a nebezpečný odpad. Následně bude suť uložena v lokalitě bývalého vojenského areálu Oldřichov.

„V budoucnu předpokládáme tento materiál využít zejména k opravám lesních cest nejen v této lokalitě,“ řekl písecký místostarosta Josef Knot (TOP 09). Zlevní to podle něj stavební práce.

Žižkova kasárna, v nichž do roku 2005 působil 11. pěší pluk, patří městu. O užívání severní části se ale město soudí se společností Žižkov center. Za touto společností stojí skupina izraelských podnikatelů, kteří podle města neplní podmínky smlouvy o pronájmu uzavřené s městem.

Jednatel společnosti Žižkov center David Moshe Wieder je od dubna ve vazbě, kriminalisté z Královéhradeckého kraje ho viní z podvodů s platebními příkazy.