Šumavský národní park dostal pokutu za kácení u Smrčiny, kde žije tetřev

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila šumavskému národnímu parku pokutu sto tisíc korun za loňské kácení kůrovcových stromů v okolí Smrčiny na Českokrumlovsku. Těžba totiž podle inspekce rušila hnízdící tetřevy a vyvádění jejich mláďat. Jenže podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) park kácet musel, aby neporušil mezinárodní smlouvu s Rakouskem.

„My vůči Rakousku garantujeme, že nepřipustíme, aby se případná kůrovcová kalamita dostala na jejich území. Takže se ukazuje, že bude nutná změna legislativy, jinak se dostáváme do zacyklovaného stavu, kdy musíme vždycky nějak zasáhnout a něco porušíme,“ konstatoval ministr.

Šumavský národní park kácel kůrovcem napadané stromy od loňského dubna do července. Smrčina leží přímo na česko-rakouské hranici Šumavy.

Podle zprávy ČIŽP navíc park kácel, aniž by měl na zásah udělenou výjimku. „Jak jsem se s celou záležitostí seznámil, tak všechny strany ví, že to je velmi složitá situace, která je v této chvíli bezvýchodná,“ dodal ministr Brabec.