Spalničky se šíří Prahou. Za poslední týden onemocnělo 14 lidí

Za týden v Praze přibylo 14 nových případů spalniček. Od začátku roku je tak už v metropoli 86 potvrzených nálezů tohoto onemocnění. Na webu o tom informovala pražská hygienická stanice. Loni v hlavním městě onemocnělo 103 lidí za celý rok, byla vyhlášena epidemie. Ministr zdravotnictví nařídil povinné očkování zdravotníků některých oddělení ve státních nemocnicích.

Podle hygieniků je nejvíc nemocných ve věku 30 až 49 let, mezi nimi je 34 případů. U šestadvaceti z nich se nepodařilo prokázat, zda se v dětství podrobili očkování. Čtyři nemocní byli očkovaní dvěma dávkami.

  • 2016 – 3 případy
  • 2017 – 3 případy
  • 2018 – 103 případů
  • 2019 – do konce února 86 případů
  • Zdroj: Hygienická stanice hlavního města Prahy

Deník Mladá fronta Dnes informoval o sílící epidemii na Ukrajině, kde onemocnělo od začátku roku už přes 20 tisíc lidí. Státní zdravotní ústav minulý týden informoval, že ze 170 případů v ČR od začátku roku bylo deset případů zavlečených z Ukrajiny.

Odborníci se domnívají, že za šířením spalniček v Česku je také pokles proočkovanosti kvůli odmítání očkování. Mezi devětadvaceti dětmi a mladými do 19 let, u nichž byla potvrzena nákaza spalničkami, nebylo 21 očkovaných. Někteří lidé se ale ze zdravotních důvodů nechat očkovat nemohou.

Zvýšený výskyt spalniček je kromě Prahy evidován také v Plzeňském a v Moravskoslezském kraji. Nákaza se objevila v osmi krajích. V celém Česku bylo loni 207 případů, letos do konce února 170.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.