Stanice metra Jinonice se na sedm měsíců uzavře, kvůli zatékání ji čeká rekonstrukce

Pražský dopravní podnik uzavře v sobotu 7. ledna od zahájení provozu stanici metra B Jinonice. Vlaky jí budou až do srpna jen projíždět. Důvodem je kompletní rekonstrukce stanice, do které dlouhodobě zatéká. Oprava by měla stát 145 milionů korun.

S opravami se začalo za provozu už koncem loňského roku. Zaměstnanci podniku postupně odstranili obložení stěn ze skleněných tvarovek, většina se jich po rekonstrukci vrátí na své původní místo. Sklo na bocích sloupů nahradí vysokopevnostní keramika, výměnu čeká i osvětlení.

Náhradní doprava po dobu uzavření stanice
Zdroj: DPP

Náhradní dopravu do Jinonic zajistí autobusy. Nově bude zavedena linka 153, která pojede z Knížecí přes Malvazinky, U Waltrovky a Jinonice na Vidouli.

Na lince 137 bude zrušena zastávka Vidoule a mezi zastávkami U Waltrovky a Jinonice budou nově zastávky U Waltrovky a U Trezorky. Přesunuty budou také zastávky autobusů Jinonice a Hutmanka. Pro linku 149 se přemisťují zastávky U Waltrovky a Jinonice.

Dopravní podnik chystá také rekonstrukci stanice Skalka, v ní by ale provoz nebyl zastaven. Další stanice, které potřebují opravu, jsou Jiřího z Poděbrad, Flora a Želivského na lince A a také Opatov na lince C. Problém se zatékáním vody mají delší dobu také stanice Můstek nebo Dejvická.

  • Nachází se na lince B, na druhém nejstarším úseku Smíchovské nádraží – Nové Butovice. Otevřena byla v říjnu 1988 pod názvem Švermova, přejmenována byla v roce 1990.
  • Leží pod Radlickou ulicí, k níž ústí jediný výstup s trojicí eskalátorů. Poblíž se nachází areál Univerzity Karlovy a Aviatica, první budova nově vznikající čtvrti na území zaniklé továrny Waltrovka.
  • Stanice je 198 metrů dlouhá, nástupiště je široké 18 metrů. Hloubka nástupiště pod terénem je 23 metrů. Typově jde o raženou trojlodní stanici se zkráceným středním tunelem a sedmi průchody na nástupiště na každé straně.
  • Stěny stanice jsou obloženy skleněnými tvarovkami od akademického sochaře Františka Víznera.
  • Je čtvrtou nejméně vytíženou stanicí pražského metra. Podle loňského sčítání jí denně prošlo 10 364 cestujících, u nejvytíženějších stanic jde o desetinásobek.