Spor o historickou Invalidovnu sílí. Odpůrci prodeje nabízejí alternativní projekty

Jedenáct dní zbývá do největší letošní dražby kulturní památky v Česku. Barokní Invalidovnu v pražském Karlíně stát nabízí, protože pro ni nenašel využití. Prodeji však chtějí na poslední chvíli zabránit někteří akademici, architekti a aktivisté, o budovu projevil zájem také Národní památkový ústav. Vyhlášená aukce se ale rušit nebude.

Značný ohlas vyvolala zpráva, že 8. srpna se bude ve veřejné dražbě nabízet historický a památkově chráněný objekt pražské Invalidovny. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových oznámil, že minimální cena za dlouho nevyužívanou budovu je 637,7 milionu korun. Mělo by jít o nejvýznamnější prodej státního majetku v letošním roce. Proti prodeji do soukromých rukou se nejdříve vyslovili zástupci několika akademických pracovišť, nyní i další osobnosti, které zároveň navrhly alternativní využití areálu. Úřad však s dražbou nadále počítá.

„Jsme přesvědčeni, že prodej a následná komerční přestavba Invalidovny by byly neodčinitelnou chybou, která by vážně ohrozila budoucnost jedné z nejcennějších památek svého druhu v Evropě. Nákupní centrum Palladium a další příklady obdobných komerčních přestaveb bohužel až příliš jasně ukazují, jak radikálně a nevratně při nich bývají památky poškozeny,“ napsali teoretici výtvarného umění a architektury z univerzit v Praze, Olomouci a Brně, z Akademie věd a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. 

Vyzvali proto premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zrušil záměr budovu prodat. Úřad vlády v pátek potvrdil, že jejich dopis obdržel. „Je vyřizován dle standardních postupů,“ uvedl k tomu mluvčí vlády Martin Ayrer. 

„Invalidovna je pro své mimořádné hodnoty na indikativním seznamu národních kulturních památek, a proto se domnívám, že by měla zůstat v rukou státu. Pokud bude zájem, Národní památkový ústav (NPÚ) je připraven předložit koncepci využití včetně zpřístupnění veřejnosti a podílet se na její správě,“ řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Indikativní seznam je soupis kulturních památek, které by mohly být navrženy vládě k prohlášení za národní kulturní památky.

Stejně tak vystupuje Iniciativa pro Invalidovnu, která sdružuje několik developerů, podnikatelů či architektů, kteří odmítají prodej a navrhují alternativní využití barokního komplexu – částečně jako coworkingové komunitní centrum, částečně s nabídkou služeb. Kromě podnikatele Nisana Jazairiho iniciativu podporují architekti Vlado Milunič, Miroslav Masák a Jakub Cigler či designérka Eva Eislerová, uvedla agentura ČTK.

Resort ministerstva kultury, který minimálně třikrát mohl o nemovitost projevit zájem a bezplatně ji získat, zájem neprojevil.
Kateřina Arajmu
ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka v pátek agentuře řekl, že žádný důvod ke zrušení dražby není. „Během návštěvních dnů se v Invalidovně bylo podívat několik potenciálních zájemců,“ dodal.

Web ČT24 proto položil několika zainteresovaným osobám anketní otázku, zda prodej podporují, či nikoliv. Zatímco tiskový mluvčí pražského magistrátu soudí, že se nedá do výběrového řízení zasáhnout, náměstkyně primátora se jej aktivně snaží zastavit. Představitel městské části, kde se objekt nachází, by pak uvítal vstup ministerstva kultury, které ovšem již několikrát podobnou příležitost nevyužilo.

Mluvčí ministerstva obrany je pro prodej do soukromých rukou, zároveň však doufá, že Invalidovně zůstane její vzhled a historický význam. Další dotázaní pak připomínají varovné zkušenosti z minulosti, ale také zmiňují cesty, jak Invalidovnu postupně oživit a udělat z ní otevřené kulturní centrum.

Souhlasíte s tím, aby stát prodal Invalidovnu do soukromých rukou? Ano/Ne a Proč?

Radomír Nepil (ANO), radní pro správu majetku Městské části Praha 8 (kam Invalidovna místně spadá – pozn. red.)
NE.
Jedná se o historicky cennou budovu, proto bychom preferovali, aby zde sídlil akademický sektor či nějaká veřejná instituce. Za žádných okolností by budova Invalidovny neměla mít obdobný osud jako například budova Paláce Svět (v roce 2003 prohlášena za kulturní památku, už několik let chátrá přes sliby soukromého majitele, je spojena s prózami Bohumila Hrabala, pozn. redakce). Budeme apelovat na ministerstvo kultury, aby si budovu Invalidovny vzalo pod svoji správu a našlo pro ni důstojné využití.

Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl.m. Prahy
Jediným majetkem, který v celém areálu budovy Invalidovny v Praze 8 – Karlíně Praha vlastní, jsou hodiny se dvěma číselníky, které jsou umístěny ve štítu severního křídla objektu Invalidovna. Hodiny nebudou předmětem uvažovaného výběrového řízení s následnou aukcí vedenou Úřadem státu ve věcech majetkových. … Obáváme se, že ani při nejlepší vůli není v možnostech hlavního města Prahy do uvedeného výběrového řízení zasáhnout.

Petra Kolínská (SZ), náměstkyně pražské primátorky (odpovídá za územní rozvoj)
NE.
Objekt by rozhodně měl zůstat ve veřejném vlastnictví. Nechceme přece opakovat chyby z 90. let, kdy se důležité pozemky a kulturně cenné objekty prodávaly soukromníkům jen z bezradnosti, jak s majetkem nakládat. Veřejný sektor musí najít sebevědomí organizovat využití u takto významných objektů, a to i ve spolupráci se soukromými firmami. Jde o mezioborovou spolupráci, úkol nelze zadat jen jedné organizaci. Požádala jsem proto dnes (pátek 29. 7. – pozn. redakce) paní ředitelku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby zrušila vyhlášenou dražbu, využila pozitivní energii, která se kolem Invalidovny nashromáždila, a postavila se do čela platformy organizací, které mají zájem využít budovu pro kulturní, vzdělávací, komunitní i komerční aktivity. Takové platformě lze například objekt pronajmout. Praha je připravena se aktivně podílet na postupné rekonstrukci a oživování této cenné barokní stavby.

Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL (realitní developer)
ANO. Pokud stát nemá pro budovu smysluplné využití, tak bude lepší, když ji prodá. Soukromí vlastníci se obvykle o svůj majetek starají lépe, než to dělá stát.

Miloš Urban, spisovatel (v jeho díle se Praha často objevuje)
NE. Prodeje do soukromých rukou bych se bál. Invalidovna je špitál a domov pro vysloužilce a jako taková se těžko hodí k přestavbě na luxusní hotel & spa. Nehodí se tam ani kanceláře, ani shopping mall. Přesto je dobré otevřít budovu veřejnosti. Měl by být ustanoven think tank a svoláno sympozium za účasti architektů a urbanistů, města a státu. Celý prostor kolem Invalidovny se může stát cenným pražským off-centrem.

Petr Ryska, autor projektu Praha neznámá
Ne. Jedná se o jedinečnou historickou památku a v případě jejího prodeje do soukromých rukou hrozí, že by při současné legislativě mohlo dojít k jejímu znehodnocení, či dokonce k likvidaci. Využít by se mohla například pro muzejní či knihovní účely.

Jan Pejšek, ředitel Odboru komunikace Ministerstva obrany ČR
ANO. Vojenský ústřední archív se musel z Invalidovny přestěhovat, jelikož se podle zákona archiválie nesmí nacházet v zátopové oblasti. A protože ministerstvo obrany ani jiná státní organizace nemají pro objekt adekvátní využití, je prodej asi jediným řešením. Budeme moc rádi, pokud Invalidovně zůstane její vzhled a historický význam. Byla postavena podle plánu K. I. Dientzenhofera a až do roku 1930 sloužila pro ubytování válečných veteránů.

Pavel Křeček, předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
ANO. Podle mého názoru bych doporučil v rámci soutěže prodat Invalidovnu do soukromých rukou. Národní technické muzeum, které bylo jedním z uživatelů, objekt nepotřebuje, má svůj depozitář v Čelákovicích. Objekt Invalidovny bude vyžadovat vysoké náklady na opravy, statické a jiné zabezpečení. Otázkou je, zda z pohledu památkové péče do soutěžních podmínek nebude nutné definovat, jaké funkce budou možné. Určitě nesmí nastat takový stav, jako provází mnoho památek, kdy se prodají a nový majitel nechá objekt chátrat, až nezbývá, než jej odstranit, a pak se tam prostaví nový objekt, asi jako Crystal na Vinohradské.

Osamu Okamura, architekt a programový ředitel festivalu a konference pro obyvatelnější města reSite
NE. Určitě by nebylo vhodné prodávat Invalidovnu do soukromých rukou. To je ohrožení budovy, protože může dojít k nevratnému poškození. Může být i znepřístupněna veřejnosti, což by byl také problém. Takových staveb je v Evropě tak jedna dvě. Jde o výjimečnou stavbu a stát by pro ni měl hledat jiné využití. Až ta aukce všechny vyburcovala k tomu, aby se sešli. Je to tři vteřiny před dvanáctou a já jsem rád, že je zde zájem od institucí to provozovat. Je hodně důležité, aby se o tom začalo jednat a postupnými kroky začít Invalidovnu oživovat různými aktivitami. Invalidovna má potenciál stát se živým kulturním centrem a nejen pražským, ale celoevropským. Je to ale velké sousto pro jednu instituci. Muselo bych se jich spojit více.