Zastavte prodej Invalidovny. Zničíte unikátní evropskou památku, vyzvali akademici

Proti plánované dražbě historického a památkově chráněného objektu pražské Invalidovny vystupují někteří odborníci. Jiná možnost než státní vlastnictví podle nich nezaručí ochranu této významné barokní památky. „Díky příznivým historickým okolnostem se do dnešní doby dochovala v mimořádné autenticitě včetně mnoha unikátních barokních detailů. Na této skutečnosti naštěstí mnoho nezměnily ani povodně, které objekt v roce 2002 zasáhly,“ upozorňují.

Zástupci několika akademických pracovišť proto vyzývají premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zrušil záměr budovu prodat. „Jsme přesvědčeni, že prodej a následná komerční přestavba Invalidovny by byly neodčinitelnou chybou, která by vážně ohrozila budoucnost jedné z nejcennějších památek svého druhu v Evropě. Nákupní centrum Palladium a další příklady obdobných komerčních přestaveb bohužel až příliš jasně ukazují, jak radikálně a nevratně při nich bývají památky poškozeny,“ píší teoretici výtvarného umění a architektury z univerzit v Praze, Olomouci a Brně, z Akademie věd a Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových oznámil v červnu, že dlouho nevyužívanou budovu Invalidovny prodá ve veřejné dražbě. Minimální cena je 637,7 milionu korun. Nabídky mohou zájemci posílat do 8. srpna, týž den bude aukce. Mělo by jít o nejvýznamnější prodej státního majetku v letošním roce.

Prohlídka pražské Invalidovny (zdroj: ČT24)

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu. Významem, architektonickou hodnotou i mimořádnou mírou dochování se podle odborníků řadí k nejcennějším barokním památkám v Čechách. „Její kvality jsou natolik nesporné, že by měla podle našeho názoru být neprodleně zařazena do seznamu národních kulturních památek,“ uvádějí.

„Invalidovna je pro své mimořádné hodnoty na indikativním seznamu národních kulturních památek, a proto se domnívám, že by měla zůstat v rukou státu. Pokud bude zájem, NPÚ je připraven předložit koncepci využití včetně zpřístupnění veřejnosti a podílet se na její správě,“ řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Indikativní seznam je soupis kulturních památek, které by mohly být navrženy vládě k prohlášení za národní kulturní památky.

Plány Invalidovny jsou od slavného stavitele Dientzenhofera

Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 jako útulek pro válečné vysloužilce. Vzorem stavitelům byla podobná budova v Paříži. Plány na výstavbu vypracoval slavný barokní stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer v roce 1730, jenže pro nedostatek peněz se podařila postavit pouze jedna devítina areálu. K ubytování válečných invalidů budova sloužila následující dvě století až do roku 1935.

Areál zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12 tisíc metrů čtverečních. Dalších 10 tisíc metrů čtverečních zabírají zahrady. Místo si oblíbili filmaři, natáčely se tam například některé scény z oscarového snímku Amadeus režiséra Miloše Formana.

V posledních desetiletích barokní budova patřila armádě, své archivy v ní měly Vojenský historický ústav a Národní technické muzeum. Po poničení povodní a po přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Zájem o ni neprojevil ani jiný resort. Ministerstvo obrany dříve odhadovalo cenu nemovitosti na přibližně miliardu korun, další stamiliony si podle památkářů vyžádá rekonstrukce.