Hvězdárna ve Ždánicích má nový dalekohled, lze díky němu pozorovat vzdálené galaxie a mlhoviny

Největší dalekohled na Moravě (zdroj: ČT24)

Astrofyzici z Masarykovy univerzity instalovali a odzkoušeli v observatoři ve Ždánicích na Hodonínsku největší dalekohled na moravských hvězdárnách. Město hvězdárnu odkoupilo před sedmi lety a postupně ji opravuje. Nový přístroj ústav teoretické fyziky a astrofyziky využije při výuce studentů i pro vědecká pozorování.

Astronomická tradice ve Ždánicích sahá do šedesátých let minulého století. Před rokem 2016 ale hvězdárna chátrala, poté ji od soukromníka odkoupilo město. Začalo s opravami a modernizací. „Tohle je takové vyvrcholení rekonstrukce. Tady nebylo nic, všechny přístroje si odvezli,“ poznamenal radní a bývalý starosta Ždánic Vladimír Okáč (nestr.).

Astronomové z Masarykovy univerzity pomocí nového dalekohledu, který do hvězdárny ve Ždánicích nainstalovali v prosinci loňského roku, už pořídili například snímek planetární mlhoviny v souhvězdí Lištičky nebo vírové (spirální) galaxie v souhvězdí Honících psů. Další snímky si zájemci mohou prohlédnout v galerii na webu hvězdárny.

„Ždánice mají dobré světelné podmínky, je tady rozhodně méně světelného smogu než v Brně,“ vysvětlil astrofyzik z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Miloslav Zejda.

Vírová galaxie v souhvězdí Honících psů
Zdroj: Hvězdárna Ždánice/Miloslav Zejda

Dalekohled lze ovládat odkudkoli

Přístroj za zhruba šest milionů korun lze ovládat distančně z libovolného místa na planetě. Kvůli tomu bylo nutné modernizovat i kopuli a doplnit dálkovou regulaci otevírání štěrbiny a jejího otáčení ve směru pozorování. Při zhoršení počasí během pozorování se kopule díky meteostanici s celooblohovou kamerou zavře a otočí do základní polohy. „Podobným systémem s možností vzdáleného ovládání jsou v současnosti vybavovány prakticky všechny moderní astronomické dalekohledy po celém světě,“ řekl Zejda.

Nový dalekohled, který je s průměrem osmdesát centimetrů největším na Moravě, využije univerzita k praktické výuce. „Je to největší dalekohled na Moravě a doufáme, že nám umožní sledovat slabší objekty, než jsme byli schopni sledovat z Brna,“ řekl Zejda. Je také osazený kvalitní kamerou, a proto umožňuje měřit jasnosti vesmírných objektů a zkoumání vlastností hvězd.

Další rozvoj hvězdárny

Ždánice se dál snaží rozvíjet potenciál zařízení. „V současné době je možnost na hvězdárně navštívit digitální planetárium, 3D aktivní projekci, dále lze pozorovat nejen noční oblohu, ale i aktivitu Slunce slunečním dalekohledem. Také zde máme výstavu hornin a minerálů, nabízíme možnost zúčastnit se i edukačních pořadů a vyzkoušet si různé pokusy. Toho rádi využívají žáci a učitelé z mateřských, základních i středních škol ze širokého okolí,“ vyjmenovala starostka Kateřina Klapková (Nezávislí pro Ždánice).