Karlovarské letní kino pamatuje hollywoodské hvězdy, už léta však chátrá. O jeho osudu by mohlo být referendum

Události v regionech: Karlovy Vary budou bez letního kina (zdroj: ČT24)

Karlovy Vary budou bez letního kina. Stavbu nového odmítli místní obyvatelé, kteří se obávají hluku, zatímco s investicemi do toho starého – opraveného před lety svépomocí – a jeho dalším provozem město již nepočítá. Diváky podle radnice přitahovalo jen při filmovém festivalu, jinak přicházela jen hrstka lidí. Zastánci chátrajícího areálu by ale chtěli vyvolat referendum, od nějž si slibují jeho záchranu.

Areál karlovarského letního kina chátrá od roku 2017, kdy se v něm uskutečnila poslední akce. Předtím se využíval šest let poté, co ho zvelebila skupina dobrovolníků. „Je to neobyčejné letní kino. Je tady neobyčejná atmosféra,“ podotkl herec a hudebník Ladislav Gerendáš, který se na někdejší opravě karlovarského letního kina podílel.

Zdaleka nejvytíženější bývalo v období mezinárodního filmového festivalu. Vystoupili v něm John Travolta či Richard Gere. Podle radnice ale mimo festival lidé letní kino příliš nevyhledávali. „Během festivalu se tady odehrálo několik projekcí, které byly slušně navštívené. Mimo festival i během prázdnin byla pravidelná návštěva dvacet diváků,“ srovnal mluvčí magistrátu Jan Kopál.

V úvahu připadalo, že v lázeňském městě vznikne nové letní kino na koupališti Rolava, ale proti tomu se postavili místní obyvatelé. Obávali se hluku a sepsali petici, po níž vedení města od záměru ustoupilo. Do starého ale radnice už investovat nechce a počítá s tím, že zůstane trvale zavřené. A bez investic by se opětovné otevření areálu neobešlo. Ve špatném stavu je zejména pódium.

Jeho zastánci by to chtěli změnit. „Jsme rozhodnuti udělat to lepší, zákonnější referendum o zachování letního kina. Podpisy začneme sbírat už v červnu,“ avizoval aktivista Petr Ajšman. Kdyby bylo pro referendum dost lidí, chtěli by jeho iniciátoři, aby se uskutečnilo napřesrok spolu s krajskými volbami.