Začala rekonstrukce zchátralé opavské Bredy. Jako první se mění všechna okna

Události v regionech: Bývalý obchodí dům Breda v Opavě převzali stavebníci (zdroj: ČT24)

Bývalý obchodní dům Breda v Opavě převzali stavebníci. Po letech chátrání vzácné a památkově chráněné budovy začala její rekonstrukce. Po ní bude mít obnovenou fasádu, okna i některé interiérové prvky. Město za opravu historického skvostu zaplatí 300 milionů korun – násobně více, než za kolik ho koupilo.

Breda v Opavě otevřela v roce 1928 a byla tehdy největším obchodním domem v Československu. V roce 2012 zavřela a od té doby chátrala, i když předloni ji alespoň trochu oživilo rozsvícení předvánoční výzdoby. Krátce poté město budovu koupilo a nyní začíná rekonstrukce. Na úvod se budou měnit všechna okna – celkem jich je 170. Původní okna nahradí jejich přesné repliky.

Podle Milana Hudečka, jehož stavební firma rekonstrukci provádí, jsou dosavadní skla velmi subtilní. „Šetřilo se na materiálu. Ono to tehdy uneslo, protože tabulky skla byly tenoučké,“ poznamenal.

Zachovat původní barevnost fasády

Podle hlavního městského architekta Petra Stanjury bylo tudíž složité vytvořit nová okna tak, aby věrně kopírovala podobu těch původních, ale zároveň dostatečně chránila před slunečním zářením. Ujistil, že se to podařilo: „Dnes je technologie skel tak daleko, že jsme našli vhodné sklo.“

Složitá bude i oprava fasády, která je z umělého kamene. Cílem je zachovat původní barevnost. Totéž platí o dřevěném obložení schodiště a balkonu. V interiéru se také bude rekonstruovat nákladní výtah nebo podlahy. Za první fázi rekonstrukce zaplatí město téměř 35 milionů, hotová má být v polovině příštího roku.