Místo koncertního sálu je stále jen ohrada. Kulturní osobnosti Brna se zlobí, podle Vaňkové je vše na dobré cestě

Události v regionech: Janáčkovo kulturní centrum v Brně stále nemá zhotovitele (zdroj: ČT24)

Letos by měla začít stavba nadzemní části brněnského Janáčkova kulturního centra. Je ale stále méně jisté, že se to podaří, protože město dosud nevybralo zhotovitele. Na magistrát přišli nesouhlas s tím, že by se desítky let připravovaný projekt mohl znovu zpozdit, vyjádřit zástupci iniciativy Sál, který neexistuje. Brněnská primátorka ujistila, že příprava pokračuje a výběrové řízení na zhotovitele město již brzy vypíše.

V roce 2015 poklepávali tehdejší představitelé Brna na základní kámen Janáčkova kulturního centra – v té době připravovaného již přes deset let. Předpokládaným termínem dokončení nového kulturního sálu byl rok 2021. Nyní, o dva roky později, je ale pozemek na pohled prázdný a obehnaný plotem ozdobeným vizualizacemi slíbené stavby. Její část sice přece jenom již existuje, jsou to ale jen podzemní garáže, které navíc zatím nelze využívat.

Proti tomu, že se nestaví a nejspíše se vše znovu zpozdí, si přišli postěžovat představitelé iniciativy Sál, který neexistuje. Primátorce Markétě Vaňkové (ODS) předali otevřený dopis, pod nímž jsou podepsány vrcholné kapacity české kultury jako hudební pedagožka Alena Veselá, dirigent Petr Altrichter, skladatel Miloš Štědroň nebo houslista Josef Špaček.

„Dopis končí třemi otázkami, které bychom rádi dostali zodpovězené. Není to o tom, jestli chceme budovat sál – všichni víme, že chceme – ale spíš proč se čeká, na co se čeká,“ zdůraznil při jeho předání na magistrátu iniciátor otevřeného dopisu Pavel Šindelář.

Podle primátorky má zpoždění dva hlavní důvody. Vedení města chce nejprve vědět, jak zatíží městský rozpočet provoz sálu, a také se čekalo na přepracování projektu sálu a zejména jeho bezprostředního okolí. To bylo ale možné až poté, co se loni podařilo vyřešit majetkoprávní vztahy s hotelem International. „Takže v tuto chvíli můžeme aktualizovat zadávací podmínky pro výběr zhotovitele,“ řekla.

Magistrát plánuje, že výběrové řízení konečně vypíše v nejbližších týdnech. Výběr ale bude trvat nejspíše několik měsíců, takže je pravděpodobné, že stavět se do konce roku nezačne, což primátorka připustila. „Vše závisí na tom, jak dlouhé bude výběrové řízení,“ poznamenala. Vaňková nicméně ujistila, že městská koalice dostavbu Janáčkova kulturního centra podporuje. 

Volání po novém kulturním sále se v Brně ozývá již přes dvě desítky let. Velice se na nové prostory těší brněnští filharmonici, kteří zatím dále zkouší a koncertují v Besedním domě. Ten letos oslavil 150 let od otevření a kapacitně jim nevyhovuje.

„Na pódium Besedního domu se vejde asi šedesát hudebníků, zatímco Filharmonie Brno čítá zhruba 120 hudebníků. Takže tady nemůže hrát skladby ve velkém obsazení, to je možné pouze v Janáčkově divadle, a tam není přirozená akustika pro symfonickou hudbu,“ ozřejmila mluvčí Filharmonie Brno Kateřina Konečná.

Nové prostory si sice orchestr již vyzkoušel, ale jen symbolicky. To když v roce 2017 vystoupil na staveništi garáží.