V Českých Budějovicích začala dlouho plánovaná rekonstrukce kulturního domu Slavie

Začíná rekonstrukce DK Slavie v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Letité dohady o rekonstrukci kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích končí. Jednu z nejcennějších historických staveb ve městě radnice nechá opravit. Proti způsobu obnovy objektu protestovali v minulosti památkáři i někteří architekti. Vedení radnice ale zahájilo práce s argumentem, že projekt už je roky schválený.

Prvnímu poklepání na základní kámen předcházela dlouhá jednání, ne všichni ale s přestavbou domu, který je součástí města už od druhé poloviny devatenáctého století, souhlasili. „To nemá být rekonstrukce, ale demolice, po které zůstanou čelní zeď a dvě boční fasády. Ale ten vnitřní prostor bude komplet zbořený, nenávratně zničený,“ řekl architekt Vojtěch Vít.

Nejen vnější plášť má podle památkářů a architektů velkou historickou hodnotu. Uvnitř budova skrývá například tělocvičnu nebo pozůstatky předchozích režimů. Podle současného vedení města ale je na protesty pozdě. Projekt přestavby schválilo už předchozí vedení radnice. Komise už vybrala i finální podobu.

Největší proměnou projde část budovy směrem k Jihočeskému muzeu. Vznikne tam skleněná přístavba a prodlouží se dál. „Architekti k tomu přistoupili citlivě, všechny ty projekty tak počítaly s hlavním prvkem té přední strany,“ řekl náměstek primátorky Českých Budějovic Petr Maroš (ODS).

„Od roku 1989 se všechny politické reprezentace snažily uvést ten dům do rozumného stavu, pro spolkovou činnost a kulturní akce. Bylo těch pokusů několik. Až tento, který jsme zahájili v minulém období, vyšel,“ poznamenal opoziční zastupitel Juraj Thoma (Občané pro Budějovice). Za rekonstrukci město zaplatí více než půl miliardy korun. Hotovo má být v září roku 2025.