Inspekce řeší údajně nelegální kácení buků v Krušných horách

Nelegální kácení vzácných buků (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se začala zabývat údajně nelegálním kácením vzácných buků v Krušných horách na Mostecku. Toho se měl na jižních svazích dopustit soukromý majitel, a to v době, kdy společnost ještě neměla od krajského úřadu povolení. Kraj nakonec žádost firmy zamítl, to už ale na místě byla většina stromů pokácená.

V Mariánském údolí v Krušných horách nad Horním Jiřetínem jsou vykácené dlouhé pásy vzácných, více než 170 let starých bukových stromů. Ty tam v lednu údajně nelegálně vytěžila soukromá firma. „Jsem přesvědčen o tom, že podstatná část toho, co se tady vykácelo, bylo vykáceno v rozporu se zákonem. I přes naše nesouhlasy a tak dále tady ta těžba probíhala,“ tvrdí starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Strana zelených).

O povolení těžby měla firma žádat Ústecký kraj koncem loňského roku. Ten ale letos v únoru žádost zamítl. Jenže majitel mezi tím většinu stromů vykácel.

Se společností Royal Pine, která je vlastníkem pozemku, se ČT nepodařilo spojit. Na mailové dotazy vedení firmy nereagovalo. Pochybení připustil i kraj. „V tomto případě došlo bohužel k prodlení na straně krajského úřadu. Přesto, že závěrem celého řízení byl zákaz kácení, došlo už k takové časové prodlevě, že vlastníkovi lesa bylo v podstatě umožněno tu těžbu na místě provést,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Fraňková. Proč ke zpoždění došlo, kraj neupřesnil.

Na možné nelegální kácení upozornila také organizace Greenpeace, která zároveň podala na inspekci životního prostředí podnět k prošetření. „V případě prokázání toho činu, toho přestupku, hrozí maximální výše pokuty pět milionů korun. V této chvíli ale nemůžeme říct, v jaké je to fázi, protože je to ve fázi šetření,“ sdělil mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

„Navrhujeme jí, aby potrestala tu firmu nejvyšší sazbou, to znamená pokutou,“ řekla koordinátorka kampaně Greenpeace Nikol Krejčová.

Mariánské údolí je pro obec Horní Jiřetín důležité. Je totiž rezervní zásobárnou vody. Kvůli nešetrnému zásahu do přírody bude obnova lesa trvat minimálně 150 let.