Petice proti spalovně v Rybitví u Pardubic míří do Senátu

Události v regionech: Petice proti spalovně u Pardubic (zdroj: ČT24)

Více než deset tisíc lidí podepsalo petici proti spalovně odpadu v Rybitví u Pardubic. Obávají se zhoršení kvality ovzduší i zvýšení kamionové dopravy. V téměř dvacet let odstavené spalovně by totiž majitel, společnost AVE CZ, chtěl po rekonstrukci spalovat průmyslový a nebezpečný odpad. Petice nyní putuje do Senátu.

Podpisy pod petici autoři sbírali více než rok. Podle nich je to další způsob, jak chtějí obnově spalovny zabránit. „Bylo vybráno deset tisíc podpisů ve fyzické podobě, a dokonce jsme měli 800 podpisů pod elektronickou peticí,“ řekl spoluiniciátor petice a zastupitel Rybitví Darek Horník (nestr.).

„Předpokládáme, že senátní výbor, který petici přijal, shledá všech 10 800 podpisů jako platných a bude moci tu petici projednat Senát jako takový a pomůže nám potom v nějakém dalším tlaku,“ poznamenala náměstkyně primátora Pardubic Jiřina Klčová (ANO).

Zatímco obyvatelé Pardubic se bojí zhoršené kvality ovzduší, protože spalovna by byla na návětrné straně města, v Rybitví řeší hlavně případný nárůst dopravy. „Nejde jen o to, že ta silnice je v takovém stavu, v jakém je. Silnice se dá opravit. Tam narážíme na šíři této vozovky,“ podotkla tamní starostka Eva Šmeralová (nestr.).

Firma uklidňuje

S veškerými námitkami ale nesouhlasí přímo zástupci společnosti AVE, která chce spalovnu zprovoznit. Vysvětlit se to snažili i na podzim obyvatelům a politikům na veřejném zasedání. „Není potřeba mít žádné obavy, protože autorizované studie dokládají, že zdraví obyvatel ani životní prostředí nebude nijak omezeno, narušeno. Vypořádali jsme se se všemi připomínkami, ty už jsou zanesené v dokumentaci,“ zdůraznila v listopadu mluvčí firmy Pavla Ivácková.

Vedení Pardubic chce ale nyní navíc jednat i o legislativních změnách v povolování takových staveb. „V dnešní době žadatel není nijak omezen, může podávat žádosti do nekonečna opakovaně. Rádi bychom tedy iniciovali změnu zákona tak, aby žádost mohla být podána maximálně dvakrát,“ informovala Klčová.

Jestli spalovna kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí od ministerstva získá, by mělo být jasné do konce dubna.