Muž se podle policie obohatil na obnově po tornádu. Je obviněn z podvodu

Šestapadesátiletý muž z Prahy se podle policistů obohatil na obnově po předloňském tornádu, obvinili jej z podvodu. Podle policie se nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Způsobil více než šestimilionovou škodu, další více než dvoumilionová mohla následovat. Muži hrozí až osm let vězení. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb.

Muž se podle policie v šesti případech nabídl jako zprostředkovatel při získání dotace na obnovu bydlení ze státního fondu podpory investic. „V některých skutcích se souhlasem poškozených, v jiných zcela bez jejich vědomí, vyřizoval s pracovníky fondu proplácení dotací za práce. Nikdo z nich v tu chvíli ale nemohl tušit, že peníze proudí za práci, která nebyla vykonána, případně se realizovala pouze z části,“ uvedl mluvčí.

Peníze za fakturované položky muž podle policie inkasoval na svůj účet. V jednom z případů vystavil dokonce fakturu na práce, které mu uhradil i poškozený.

„Kriminalisté ve spolupráci s pracovníky fondu zajistili dostatek důkazů a překvapený muž byl na konci března zadržen a obviněn z dotačního podvodu a poškození cizích práv,“ popsal mluvčí. Doplnil, že obviněný je stíhaný na svobodě. Případ policie nadále vyšetřuje. 

Ničivé tornádo o rychlosti přes 300 kilometrů za hodinu zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko předloni poslední červnový čtvrtek. Vyžádalo si šest životů a zničilo na 1200 domů, z nichž asi dvě stě muselo k zemi.