V CHKO Český ráj hořel penzion, zasahovali hasiči ze dvou krajů

Hasiči od rána zasahovali v obci Brada-Rybníček na Jičínsku v části Brada u požáru penzionu. Lokalizovat se jim ho podařilo ve 12:30. Požár se šířil mezi střešní krytinou a podhledy. Na místě zasahovalo dvanáct hasičských jednotek včetně dvou jednotek z Libereckého kraje. Při zásahu byl zraněn jeden z dobrovolných hasičů, zranění ale nevyžadovalo okamžité ošetření.

Požár byl oznámen krátce po osmé hodině ráno a lokalizován kolem půl jedné odpoledne. Při příjezdu hasičů na místo v objektu nikdo nebyl. „Detailní průzkum požářiště pro potřeby vyšetřovatelů bude možný až během pátku 31. března, přesná příčina nebyla zatím stanovena. K ohledání budou přizváni také experti z oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR,“ řekla mluvčí královéhradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

Požár se šířil zejména po střeše a mezi střešní konstrukcí a podhledy. Na místo byly postupně vyslány jednotky z třetího stupně požárního poplachu. „O mezikrajskou výpomoc byl požádán i sousední Liberecký kraj. Místo zásahu rozdělil velitel na dva bojové úseky. Primárním úkolem jednotek bylo zastavit šíření požáru na nezasaženou část budovy, což se nakonec podařilo,“ popsala Götzová.

Hasiči natáhli několik vodních proudů, k hašení využili i výškovou techniku. Aby šíření požáru ukončili, museli rozebírat velkou část střešní konstrukce. „Při tom využívali ve velkém množství dýchací techniku. Pro její dostatek na místo zásahu přijel protiplynový kontejner z centrální stanice Hradec Králové a další náhradní lahve se vzduchem se dovážely z jičínské stanice.

Během odpoledne byly síly a prostředky na místě redukovány, postupně některé jednotky odesílány zpět na základny,“ řekla Götzová. Hasiči podle ní odpoledne dál rozkrývali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska. Škodu odhadli na šest milionů korun. Obec se 170 obyvateli leží v CHKO Český ráj, zhruba čtyři kilometry severozápadně od Jičína.