Trombóza je častým problémem u pacientů s nádory. Jak postupovat, řešili odborníci v Ostravě

Lékaři v Ostravě řešili, jak na trombózu u onkologických pacientů (zdroj: ČT24)

Lékaři z ostravské fakultní nemocnice na dvoudenní konferenci Pařízkovy dny v Ostravě poprvé prezentovali doporučení postupu léčby u onkologických pacientů s trombózou. Právě u lidí s nádorovým onemocněním se komplikace v podobě trombózy objevují častěji. Na tom, jak v jejich případě postupovat, se shodli odborníci z několika českých nemocnic.

Své zkušenosti s nádorovým onemocněním a trombózou má třeba Karel Hájek, kterého příští týden čeká operace. Lékaři mu našli nádor na ledvině. Přišli na něj náhodou, když se u něj objevila trombóza po úrazu nohy.  

„Když jsem teď byl v únoru na kontrolním vyšetření, lékař konstatoval, že ta trombóza léky nezmizela, že tam naopak je další. Měl podezření na to, že můžu mít jiný problém. Potvrdilo se, že je to zhoubný nádor. V pondělí jdu na operaci,“ popsal pacient. 

Na doporučení se podíleli odborníci z celého Česka

Právě žilní trombóza u onkologických pacientů je jedním z témat, kterému se věnovali lékaři a další odborníci na konferenci hematoonkologů v Ostravě. 

„Trombóza a nádorová onemocnění ‚se mají moc rády‘ a nám to strašně komplikuje život – nejenom nám jako lékařům, ale i našim pacientům. Máme docela jasno v tom, jak postupovat, ale moc nevíme, jak postupovat preventivně,“ sdělil přednosta onkologické kliniky FN Ostrava Jakub Cvek. 

Lékaři v pátek v Ostravě poprvé prezentovali doporučený postup prevence i léčby při trombóze onkologických pacientů. Shodli se na něm lékaři různých odborností napříč nemocnicemi v Česku.

„Vzniklo mezioborové doporučení, do kterého jsou vtaženi i onkologové, kteří donedávna stáli jakoby opodál,“ řekl zástupce přednosty Kliniky hematoonkologie v Ostravě Jaromír Gumulec.  

Léky, které snižují srážlivost krve, by tak nově mohli předepisovat právě i onkologové. „Pacient nebude muset chodit s trombózou za třemi až čtyřmi lékaři, když je zrovna léčen protinádorovou léčbou. On (onkolog) bude ten, kdo to vede, a zároveň bude vědět, jak postupovat,“ přiblížil Gumulec.  

Podle přednosty onkologické kliniky v ostravské fakultní nemocnici je důležité trombózu odhalit včas. „U pacientů v pokročilejších stadiích nemoci je otázka času, kdy se trombóza vyvine,“ dodal.  

Konference se zaměřila i na paliativní péči, tedy postup u pacientů v pokročilém stadiu nevyléčitelné nemoci.