Celníci prověřují po požáru v Čelákovicích možné daňové úniky

Celníci prověřují v souvislosti s požárem nábytkářské haly v Čelákovicích možný daňový trestný čin. Řekla to mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Další detaily nesdělila s odkazem na neukončené vyšetřování. Škoda po pondělním požáru haly nábytkářské společnosti v Čelákovicích u Prahy je předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Rozsáhlý požár likvidovalo přes sto hasičů se speciální technikou ve třetím stupni poplachu několik hodin.

„Případ jsme převzali, probíhá prověřování a zjišťujeme, zda tam docházelo k možným daňovým únikům, zřejmě to bude trestný čin,“ řekla v úterý odpoledne mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Požár způsobil předběžně škodu dva miliony korun. „To se ale po vyšetřování ještě může změnit,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.

Celníci byli na místě požáru už v pondělí. Vyšetřovatelé hasičů a policie požářiště ohledávali od úterního rána. „V tuto chvíli nemůžeme vyloučit žádnou z možných příčin požáru,“ uvedla na webu krajská policejní mluvčí Adéla Fialová. Policie podle ní nechá vypracovat znalecké posudky. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ doplnila mluvčí.

U požáru haly zasahovalo v pondělí od časného rána více než sto hasičů. Pomáhalo jim speciální hasicí zařízení Cobra, nástroj na prorážení a řezání materiálů vodním paprskem.

Hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba po osmi hodinách zásahu, lokalizovali jej po desáté hodině. Kolem šestnácté hodiny snížili stupeň poplachu z třetího na druhý. Při zásahu se lehce zranil jeden hasič. Chemická laboratoř na místě dočasně naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, nebyly ale zdraví škodlivé.