Gazdík nastupuje na soukromé gymnázium v Praze jako ředitel. Část studentů proti němu sepsala petici

Události v regionech: Gazdík ředitelem gymnázia (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) bude ředitelem soukromého gymnázia Duhovka v pražských Holešovicích. Do funkce nastoupí v pondělí i přes odpor některých studentů školy, kteří proti jeho jmenování sepsali petici. Vadí jim, že Gazdík plánuje dál zastávat také funkci poslance a zastupitele obce Suchá Loz ve Zlínském kraji. Zároveň je členem sněmovního ústavně-právního a školského výboru.

Z funkce ministra školství odstoupil Gazdík minulé léto. Teď nastupuje do nové pozice, a to ředitele soukromého gymnázia v Praze.

„Je to muž, který má hodně životních zkušeností. Věříme, že bude dobrý leader týmu a zároveň splňuje kvalifikační předpoklady,“ vysvětlil zřizovatel Gymnázia Duhovka Tomáš Janeček.

Jako učitel na základní škole pracoval Gazdík před více než dvaceti lety. S funkcí ředitele ale zkušenosti nemá. A začátkem února sepsali studenti petici, kterou podepsala více než třetina žáků vyššího gymnázia. Nesouhlasí s kumulací funkcí Gazdíka a jako problematické vidí i jeho spojení s kauzou Dozimetr.

„Člověk, který chce nebo bude vykonávat obě dvě funkce, jak poslance, tak ředitele gymnázia, tyto funkce nemůže vykonávat naplno,“ prohlásil jeden ze studentů a autor petice Sebastián Kraml.

Práci zvládnu, vzkázal Gazdík

I přes výtky studentů ale Gazdík tvrdí, že zvládne oboje. Ve škole by měl pracovat čtyři dny v týdnu. „Pan Gazdík se se studenty sešel a je to nějaké zahájení dialogu, ve kterém budeme určitě pokračovat,“ konstatovala zřizovatelka gymnázia Ivana Janečková.

„Já bych to nazval spíš jednostranné vysvětlení, proč pan Gazdík setrvá v obou funkcích, než konstruktivní debatou,“ podotkl za studenty Kraml.

Názor autorů petice se tak ani touto schůzkou nezměnil. „O tom, že práci zvládnu, nepochybuji, jinak bych ji samozřejmě nepřijal. Pokud se mi nepodařilo obavy úplně rozptýlit, věřím, že se mi to povede v průběhu mého ředitelování,“ řekl k tomu Gazdík.

První školní den čeká nového ředitele už v pondělí. Právě začátkem příštího týdne přislíbil studentům další společnou debatu.