V Netíně na Vysočině zachránili obchod s potravinami místní farmáři

Snaha o udržení obchodů na vesnici (zdroj: ČT24)

Prodejny na venkově se v poslední době většinou ruší, obchodníkům se provoz nevyplatí. Přesto jsou výjimky. V Nesměni na Českokrumlovsku se obec dohodla na provozu obchodu s Jednotou. V Netíně na Vysočině zase otevřeli prodejnu místní farmáři.

Kamila Klenková provozovala malý obchod v Nesměni na Českobudějovicku, v lednu ale musela zavřít. Provoz byl ztrátový, náklady rostly a zákazníků ubývalo.

Společně se starostou obce oslovili český řetězec, který prodejnu znovu otevřel. „Jsem velice ráda, protože obchod je strašně důležitý pro každou vesnici,“ říká Klenková. „Obec platí teplo, vodu, energie a příspěvek patnáct tisíc korun měsíčně na provoz,“ upřesnil starosta Ločenic a Nesměně Jaroslav Bína (nez.).

Otevřeno bude třikrát v týdnu na tři hodiny. V obci žije sto padesát převážně starších obyvatel a do obchodu si chodí nejen nakoupit, ale i popovídat.

Nový farmářský obchod na Vysočině

Bez příspěvku obce začali provozovat prodejnu potravin farmáři z Netína na Vysočině. „Je tady mnoho důchodců, kteří by museli jezdit do obchodů autobusy,“ říká starostka Netína Věra Průšová (nez.).

„S mléčnými výrobky jsme začínali v roce 2007, na ty se specializujeme dlouhodobě,“ říká František Němec, spolumajitel farmy provozující obchod. „Přidala bych ještě nějaké regionální potraviny od malých výrobců,“ plánuje další spolumajitelka farmy Jiřina Prokopová. 

Vesnické prodejny na Vysočině podporuje i kraj, letos půjde na rozvoj vesnic, kam podpora obchodů spadá, sedm milionů korun.