Brno zaplatí za projektovou dokumentaci na halu přes třicet milionů, zatím ji ale nepostaví

Brno doplatí zhruba dvacet milionů korun za projektovou dokumentaci na stavbu atletické haly, která byla původně v plánu za osm set milionů u univerzitního kampusu. Univerzita chce dané místo využít pro stavbu jiných projektů, město zatím neví, zda halu vůbec postaví a případně kde. Společnosti Výstavba atletické haly Campus, kterou vytvořily stavební firmy, už v minulosti Brno zaplatilo za projektovou dokumentaci přes čtrnáct milionů korun.

O doplacení peněz rozhodli radní. „Doplatíme částku kolem dvaceti milionů za zpracování projektové dokumentace. To byla ta poslední část ze vztahů, která nebyla dořešena. Projektová dokumentace nebyla na sto procent, ale asi na devadesát pět. Částka tomu odpovídá,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Pokud by se město podle ní rozhodlo postavit atletickou halu jinde, stejně by bylo potřeba projekt upravit. Město ale zatím nemá konkrétní lokalitu, kde by mohla hala být.

Město smlouvu se zhotovitelem s náklady na stavbu kolem osmi set milionů uzavřelo v srpnu 2018 a mělo i platné stavební povolení. Po volbách se ale změnilo vedení a namísto koalice vedené hnutím ANO byla v čele radnice koalice vedená ODS. Vedení města pak projekt několikrát přerušilo a snažilo se na stavbu získat dotaci tři sta milionů z Národní sportovní agentury, což se nepodařilo.

Zhotovitel navíc časem s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů požadoval navýšení částky o dvě stě milionů na miliardu korun. Vedení města se proto rozhodlo smlouvu ukončit.

Atletická hala má mít 2200 míst pro diváky a měla být k dispozici atletům z celé jižní Moravy, kterým zázemí především na zimní období chybí. Sloužit měla také Masarykově univerzitě. Za stavbu haly se v minulosti přímo na zastupitelstvu přimlouvali atleti, kteří přinesli i petici s pěti tisíci podpisy. Za halu se přimlouvala i bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková, bronzová medailistka z olympijských her v roce 1996 v Atlantě a mistryně světa z roku 1997.