Při požáru na letišti na Kolínsku zřejmě zemřel pilot letadla. Vyšetřování pokračuje

Při středečním požáru na letišti Osičiny v Doubravčicích na Kolínsku zřejmě zemřel třiasedmdesátiletý pilot, jeho totožnost a další podrobnosti má určit pitva. Její výsledky však budou až zhruba za měsíc. Musí totiž proběhnout analýza DNA, jelikož mrtvého není možné ztotožnit. Požár je po ranní kontrole řídicího důstojníka oficiálně zlikvidovaný, vyšetřování okolností pokračuje. Po havárii letadla zde začala hořet i letištní hala. Na místo celou noc dohlíželi hasiči, řekli jejich mluvčí Tomáš Bakalář a jeho policejní kolegyně Barbora Schneeweissová.

„Policisté případ vyšetřují jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla Schneeweissová. Podle trestního zákoníku tak případnému pachateli může hrozit až deset let vězení, avšak pokud závěr vyšetřování ukáže, že dotyčný zemřel, bude případ odložen. Odborné expertizy by také měly určit, zda pilot neměl například nějakou zdravotní indispozici.

Hala letiště a letadlo začaly hořet ve středu odpoledne, hasiči z místa vynesli mrtvého člověka. Okolnosti nehody zjišťuje Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Vzniklá škoda je odhadnutá na 11 milionů korun, z toho sedm na budově a čtyři na leteckém vybavení.

Vyšetřování může trvat i měsíce

Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, po dvou hodinách jej velitel snížil na druhý a část jednotek hasičů mohla odjet, večer platil už jen základní, první poplachový stupeň a začalo ohledávání torza letadla.

Podle středečních předběžných informací mohlo dojít k pádu letadla či ke karambolu při přistávacím manévru. Přesnou příčinu zveřejní Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod v podrobné vyšetřovací zprávě, její zpracování trvá řádově měsíce.