Lidé teď dávají přednost bydlení v nájmu. Na Olomoucku tak začaly výrazně zlevňovat byty

V Olomouckém kraji klesají ceny bytů (zdroj: ČT24)

V Olomouckém kraji začaly výrazně zlevňovat byty, někde až o desítky procent. Je to dáno zejména vysokými úrokovými sazbami u hypoték, drahými energiemi i stavebním materiálem. V poslední době tak lidé stále častěji volí nájem před koupí vlastního bydlení. Jenže právě kvůli tomu se teď ceny pronájmů zvedají.

Například byt 3+kk v novostavbě v okrajové části krajského města Olomouce, který se ještě před půl rokem prodával za zhruba sedm milionů, stojí dnes o stovky tisíc méně. „Aby se to prodalo, musí jít cena dolů ne kosmeticky, ale klidně i o desítky procent, což v tomto případě dělá skoro milion korun,“ řekl realitní poradce DACHI reality Kryštof Novotný.  

Ve statistikách se pokles cen nemovitostí na Olomoucku zatím příliš neprojevil. O zhruba půl milionu korun v nich zlevnily jen třípokojové byty. Skutečnost je ale jiná. S cenou dolů o deset až dvacet procent musejí i majitelé starších bytů, pozemků nebo sklepů. Ani tyto nabídky nejdou na odbyt jako dřív.

„Od začátku roku je jich i pětkrát víc než bylo. Opravdu to nejde takto rychle, to co bylo předtím do týdne pryč, tak je dnes třeba v řádu měsíce, měsíce a půl,“ popsal současnou situaci na trhu s nemovitostmi Novotný. 

U pronájmů ceny rostou

Lidé, kteří by si chtěli pořídit vlastní bydlení, volí nyní spíš nájem. Kupce totiž odrazují zejména vysoké úrokové sazby hypoték. Nopak právě u nájemního bydlení teď ceny rostou

„Je vidět, že lidé, co si nemohou dovolit vlastní bydlení ve větším, to znamená třípokojové, čtyřpokojové byty, volí alternativu nájmu. Dřív se třípokojový byt pronajímal za patnáct tisíc plus energie, dnes jsme běžně na 18 až 19 tisících plus energie,“ uvedl ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar. 

Pokud jde o menší města v Olomouckém kraji, tam se zatím zdražují nájmy jen o energie. Byty určené k prodeji však pomalu zlevňují i tam. Například na sídlišti nedaleko prostějovské nemocnice se dvoupokojový byt před půl rokem prodával za bezmála tři miliony korun. Dnes je levnější o sedm set tisíc korun, ale v nabídce je i několik měsíců.  

„Sami prodávající si uvědomují, že nemovitosti, které se prodávají několik měsíců, jsou už za tu požadovanou cenu neprodejné.  Sami se ozývají a snižují ceny, v některých případech je to třeba i o půl milionu,“ uvedla spolumajitelka VNB reality Prostějov Marie Vymazalová.  

Jak dlouho budou ceny bytů klesat, se v tuto chvíli odhadnout nedá. Během finanční krize po roce 2008 trval pokles cen nemovitostí až pět let.