Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.

Na svou ženu Milenu Hrubou Pechmanovou vzpomíná Miloslav Hrubý. Znal ji odmalička, bydleli kousek od sebe a chodili do stejného Sokola v Michli. „Mně bylo deset let a manželce bylo osm. Díval jsem se na jejich cvičení, ona se zase přišla někdy podívat na mě,“ vzpomíná. 

Jejich přátelství přežilo válku i heydrichiádu, která byla pro rodinu jeho budoucí manželky osudová. Milenin otec Jaroslav Pechman byl sokol a odbojář. Po příchodu parašutistů ze skupiny Anthropoid jim pomáhal. Podle badatele a ředitele oblastního muzea v Brandýse nad Labem Vlastislava Janíka pomáhali Pechmanovi parašutistům například tím, že uchovávali zbraně.  

Zatýkání lidí z okolí rodiny začalo v září 1942. „Čtvrtého října se rodina sešla na takovém společném setkání, seděli na zahradě, povídali si. Už to byla taková předtucha, že Němci jsou blízko k jejich vypátrání,“ uvedl Janík. To byl právě den, kdy byla rodina naposledy pohromadě. Druhý den si gestapo přišlo pro Jaroslava Pechmana. Než ho stihli zatknout, otrávil se kyanidem.

O zapojení Jaroslava Pechmana do atentátu Milena ani Miloslav nevěděli

Manželka Marie, syn Miroslav ani dcera Milena však zatčení neunikli. „Byl to pro nás veliký šok, protože my jsme nevěděli ani jeden, že byl její tatínek také zapojen do toho atentátu,“ vzpomíná Miloslav Hrubý. 

Marie a Miroslav byli zavražděni v Mauthausenu. Milena prošla internačním táborem ve Svatobořicích, poté pracovním táborem. Po návratu do Prahy jí nezbyl z rodiny nikdo. Její přátelství s Miloslavem se nakonec proměnilo v celoživotní lásku. „Mám hezké vzpomínky na celou rodinu, a na manželství zvlášť,“ dodává Hrubý.  

Jeho manželka Milena zemřela už před více než deseti lety. Od pondělí připomíná statečné činy její rodiny nová ulice v pražských Vysočanech.