Uzavření jízdních pruhů na Tomkově náměstí v Brně způsobilo kolaps. Omezení potrvá do pátku

Brno hlásí dopravní problémy kvůli pracím na Tomkově náměstí (zdroj: ČT24)

Brno opět trápí velké problémy v dopravě, pondělí bylo ve městě opět ve znamení několikakilometrových kolon a zpožděných autobusových linek. Ke stávajícím omezením, která jsou například v ulici Poříčí nebo na Mendlově náměstí, silničáři ještě víc omezili provoz na Tomkově náměstí. Vzniká tam nová část městského okruhu, který má Brnu po svém dokončení výrazně ulevit.

Řidiči, kteří chtěli v pondělí projet Tomkovým náměstím, skončili v dlouhé koloně. Vedla až k více než kilometr vzdálené Staré Osadě. Důvodem bylo svedení dopravy v obou směrech pouze do jednoho jízdního pruhu.

Zpoždění nabíraly také autobusy MHD. „Jela jsem z Ochoze u Brna od 8:06. Tady jsem měla být v 8:34. Je 9:25, to je skoro hodina navíc,“ popsala svou ranní zkušenost cestující Ester Fišerová.  

Dopravní kolaps na takzvaném „Tomkáči“ však měl vliv i na dopravu v okolí. „Problémy v lokalitě ulice Provazníkovy a Tomkova náměstí se nám promítaly i do dalších městských částí, například do Obřan, a to na tramvajové lince 4,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková. 

S problémy je třeba počítat ještě několik dní

Omezení, které souvisí se stavbou velkého městského okruhu, bude trvat až do páteční noci. Poté se provoz vrátí zpět na mostní provizorium. 

Situaci v Brně navíc komplikuji i další práce na silnicích. Do jednoho jízdního pruhu v každém směru je svedena doprava také v ulici Poříčí na druhé straně města. Také tam se řidiči zdrží až patnáct minut. 

Lepší situace není ani na stále opravovaném Mendlově náměstí, které je navíc dopravním uzlem brněnských tramvají, trolejbusů i autobusů. „Předpokládáme, že na Mendlově náměstí budou práce dokončené v listopadu. Na Poříčí nadále pokračují práce na protipovodňových opatřeních. Uzavírky se mění dle postupu prací,“ sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Od října však čeká řidiče další omezení, a to v ulici Otakara Ševčíka. Ředitelství silnic a dálnic tam začne s rekonstrukcí mostu, která by měla trvat dva roky.