Vědci zkoumají popel z Českého Švýcarska. Zjistili v něm nadlimitní množství olova

Vědci zkoumají popel z Českého Švýcarska. Zjistili v něm nadlimitní množství olova (zdroj: ČT24)

Spáleniště v Českém Švýcarsku zkoumají vědci z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zaměřili se hlavně na popel, který z jednotlivých spálených oblastí odebírají a následně v laboratořích zkoumají, z jakých látek se skládá a jestli jsou pro lidi nebo zvířata nebezpečné. Z prvních rozborů například zjistili, že je v národním parku nadlimitní množství olova.

Vědci prochází spáleništěm a odebírají vzorky popela, na místě také zjišťují, jak silná je vrstva prohořelé půdy. „Tady ta intenzita byla poměrně nízká, ale když půjdeme kousek vedle, kde je spadlý ohořelý strom, tam zjistíte, že půda pod ním je prohořelá až na minerál,“ popsal geobotanik z Fakulty životního prostředí UJEP Michal Hejcman.

Na požářišti se objevily nové druhy rostlin

Na požářišti se nově objevují například vzácné ohrožené houby a některé stromy už dokonce začínají regenerovat. „Jedno z pozitiv je, že to umožní zrychleně obnovu přírodě blízkých lesů,“ řekl Hejcman. Popel je totiž podle odborníků nejstarším hnojivem, půdě dodá potřebné živiny.

V laboratořích vědci odebraný materiál ještě podrobněji zkoumají a zjišťují, jaké látky se v něm vyskytují. „Záleží na tom, jaké prvky hledáme. Jedna metoda je dobrá na stanovení potenciálně toxických prvků a jiná na živiny jako například fosfor, draslík, síra a podobně,“ vysvětlil vedoucí centra separačních technik Fakulty životního prostředí UJEP Pavel Midula.

Les filtroval toxické látky ze vzduchu

Už z prvních měření vědci zjistili, že se v některých vzorcích popela vyskytuje velké množství toxického olova. To se dřív používalo jako příměs do olovnatého benzínu, a právě výpary z aut nebo velké množství srážek podle nich zachytil celý ekosystém lesa, a v něm se pak toxická látka usadila. „Běžný obsah olova v půdách se pohybuje do dvaceti mikrogramů na kilogram. Ve vzorcích popela jsme nalezli až devět set, což je poměrně vysoká kontaminace,“ řekl Hejcman.

Během příštího týdne vyjedou odborníci do terénu znovu. Odebírat budou tentokrát vzorky z nepoškozené části parku, ty potom porovnají s těmi, co už prozkoumali.