Letní Floru Olomouc zrušila inflace. Brány výstaviště se ale otevřou na podzim i na jaře

Letní Flora byla zrušena kvůli vysokým cenám (zdroj: ČT24)

Každoroční floristická výstava Letní Flora Olomouc letos neproběhne. Vedení se tak rozhodlo kvůli výraznému zdražování v souvislosti se strmým růstem inflace, podepsala se na tom i ruská agrese na Ukrajině. V plánu ale zatím zůstává podzimní i jarní etapa největší a nejstarší květinové výstavy v České republice.

Zatímco loni touto dobou proudily do hlavního pavilonu A olomouckého výstaviště Flora davy lidí, letos zůstanou brány zavřené. Letní etapu výstavy organizátoři zrušili. 

„Myšlenka opustit letní Floru tady byla opravdu delší dobu. Posunul nám to covid, protože letní Flora dva roky nahrazovala jarní etapu výstavy. Zásadním impulzem však bylo obrovské zdražování,“ vysvětlila ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.  

Zdražování téměř všech položek vnímá vedení výstaviště už od začátku letošního roku. Například jarní etapa Flory Olomouc v roce 2018 stála milion korun. Letos už ale byla částka dvojnásobná. 

„Co se týká stavebního materiálu, ať už jde o dřevo, nebo železo, nárůst je dvě stě až tři sta procent. Dražší jsou samozřejmě i květiny a další rostliny,“ doplnila ředitelka Flory.

Jarní a podzimní etapa zatím beze změny

O podzimní etapu výstavy Olomoučané ani další návštěvníci města nepřijdou. Také příští rok se plánuje jak jarní, tak i podzimní výstava. Žádná změna nepostihne ani festival Vyznání růžím v olomouckém rozáriu.  

Pod svou správou má Výstaviště Flora městské parky, záhony a dekorace v historickém centru Olomouce. I kvůli zvyšujícím se cenám se dlouhodobě snaží hospodařit s dešťovou vodou nebo využívat méně náročné techniky.

„Snažíme se začleňovat zahradnické technologie, které nevyžadují takovou péči. Například kdybychom měli ornamentální záhony v hlavní aleji, jak na to byli lidé zvyklí v 80. letech, bylo by to neudržitelné,“ popsala Fuglíčková.

Momentálně se na výstavišti připravuje rozpočet na příští rok. Jestli bude muset vedení přistoupit na další omezení, zatím není jasné. Případné škrty se ale podle ředitelky nedotknou kvality zahradnických výtvorů.