Liberec vydražil patnáct odtažených aut za 36 tisíc korun, většinou na díly

V Liberci vydražili prvních patnáct aut bez platné technické kontroly, která magistrát nechal odtáhnout z ulic. Přestože z některých vozů už byly jen vraky, prodaly se všechny. Do aukce se registrovalo sedmnáct zájemců, většinou chtěli vozy na náhradní díly. Dohromady dražba vynesla přes třicet šest tisíc korun.

Auta, která se v Liberci dražila, byla bez dokladů, poznávacích značek a klíčků. „Ten, kdo si vozidlo koupí a chtěl by ho třeba přihlásit, musí splnit pravidla, která pro převod jsou. Na základě našeho dokladu o koupi si vyžádá doklady k autu od magistrátu, a pokud splní další náležitosti jako pojištění a STK, tak by mu měli vozidlo převézt,“ vysvětlil soudní exekutor Petr Polanský, který dražbu pro město zajišťoval.

Přestože vozy byly většinou vraky, prodaly se všechny. Vyvolávací cena byla dvě stě korun, nejvýše vystoupala na 10 100 korun.

„Z ulic jsme dostali víc aut, než jsme dnes dražili, dohromady to bylo nějakých sto padesát. Drtivá většina provozovatelů si je po našich urgencích a výzvách odstranila sama,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Majitele aut, která šla ve středu do aukce, se městu kontaktovat nepodařilo, a tak je nechalo odtáhnout. S odstraňováním začalo město podle Šolce zhruba před půldruhým rokem se změnou legislativy, která celou proceduru zjednodušila. Pokud by se auto neprodalo, dalo by ho město ekologicky zlikvidovat.

Výtěžek z aukce přispěje na odtahy

Vraky podle Šolce často zabírají parkovací místa, kterých je ve stotisícovém městě nedostatek, a jsou i nebezpečné. „Z těch aut kapou provozní tekutiny a také se dost často stávají terčem vandalů, je to ostré, děti si v nich hrají, do města to rozhodně nepatří,“ doplnil.

Město podle něj nemůže auta rovnou zlikvidovat, musí je vydražit, i když výtěžek aukce náklady na odtah a uskladnění a další náležitosti nezaplatí. Odtah vozu stojí přes dva a půl tisíce korun a za každý den jeho odstavení na vyhrazeném parkovišti radnice platí 121 korun, některá auta tam stála i několik měsíců.

Obdobná aukce vozidel se v Česku uskutečnila loni na podzim v Ústí nad Labem, zájemců o koupi auta přišlo 46. Radnice tehdy šestnáct vozů vydražila za víc než 120 tisíc korun. Nejvíc zaplatil bývalý automobilový závodník za Škodu 120, a to 35 500 korun. V Liberci nebyla podle náměstka primátora dražba poslední, už teď stojí na vyhrazeném parkovišti další čtyři odtažená auta určená pro příští aukci.