Soud zprostil obžaloby pět lidí obviněných z podvodu při stavbě solární elektrárny Ševětín

Pražský městský soud zprostil obžaloby pět lidí, kteří čelili obvinění z údajného podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín. Státní zástupkyně čtyři muže a jednu ženu vinila z toho, že uměle zvýšili cenu výstavby solární elektrárny a způsobili tím škodu 96 milionů korun. Žalobkyně Petra Ullrichová se na místě proti rozsudku odvolala.

Elektrárna Ševětín je třetí největší solární elektrárnou v zemi. V roce 2010 si ji nechala postavit státem kontrolovaná společnost ČEZ takzvaně na klíč, a to za dohodnutou sumu 2,5 miliardy korun. Součástí kontraktu byla i dohoda, že zhotoviteli stavby budou olomoucká společnost IES Recyc1ling a pražské Mapro.

Před soudem stanuli tehdejší společník firmy Mapro Milan Bednář a její jednatel Radek Machačka, předsedkyně představenstva IES Recycling Renáta Přikrylová, předseda představenstva Gentley Martin Zeman a Oldřich Kožušník z firmy ČEZ Obnovitelné zdroje, která vykonávala dozor nad výstavbou elektrárny.

Proplacení víceprací

Dodavatelé stavby si podle obžaloby nechali od společnosti Gentley, kterou vlastnil ČEZ, proplatit nad rámec dohodnutého kontraktu ještě takzvané vícepráce. Uzavřeli kvůli tomu v roce 2011 dodatek ke smlouvě. Podle státní zástupkyně Ullrichové ale dodavatelé vícepráce nezrealizovali – buď je již provedli v rámci původního kontraktu nebo na základě reklamací původních prací.

Předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Veronika Cukerová k rozhodnutí soudu řekla, že výslechy svědků, kteří se na výstavbě elektrárny podíleli, prokázaly, že vícepráce provedeny byly. Totéž podle soudkyně potvrdila i řada listinných důkazů včetně zápisů z kontrolních dnů stavby a zápisů ze zasedání představenstva společnosti ČEZ. Žalovaní se podle soudu nedopustili svým jednáním podvodu. Soudkyně rovněž sdělila, že firmě ČEZ nebyla způsobena finanční škoda, naopak se jí investice vyplácí.

Nedůvěryhodní svědci

Obžalovaní vinu už dříve odmítli. Obžalobu označili za spornou a nezakládající se na pravdě. Machačka dříve uvedl, že policisté a následně státní zástupkyně založili obvinění na křivých výpovědích tří svědků. To, že se jednalo o nedůvěryhodné svědky nebo o osoby, které nebyly přítomny u všech provedených prací, ve své řeči po vynesení rozsudku uvedla rovněž soudkyně Cukerová.

Státní zástupkyně Ullrichová po vynesení rozsudku v soudní síni podala odvolání v neprospěch všech pěti osob, které pražský městský soud zprostil obžaloby. Případ tak bude projednávat Vrchní soud v Praze.