Kvůli podvodům při stavbě solární elektrárny Ševětín chce policie obžalovat pět lidí

Policie navrhla obžalovat pět lidí, které podezírá ze stomilionového podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín na jihu Čech. Radiožurnálu to potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Kriminalisté z tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájili jejich trestní stíhání v roce 2016. Návrh policie nyní posoudí státní zástupce. „S ohledem na závažný charakter této trestné činnosti a její rozsah lze očekávat rozhodnutí státního zástupce řádově v měsících,“ dodala Bradáčová.

Elektrárna Ševětín je třetí největší solární elektrárnou v zemi. V roce 2010 si ji nechala postavit za 2,5 miliardy korun státem kontrolovaná společnost ČEZ takzvaně na klíč, a to za dohodnutou sumu 2,5 miliardy korun. Součástí kontraktu byla i dohoda, že zhotovitelé stavby budou olomoucká společnost IES Recycling a pražské Mapro.

Podle policejního obvinění si ale firmy nechaly od ČEZu proplatit i takzvané vícepráce za 100 milionů, které podle kriminalistů neexistovaly, nebo šlo v některých případech o náhradu za nezaplacené pokuty kvůli zpoždění stavby.

Radiožurnál už dříve uvedl, že policie obvinila tři lidi z dodavatelských firem, konkrétně Milana Bednáře a Radka Machačku z Mapra a Renatu Přikrylovou z IES Recycling. Zbývajícími stíhanými jsou tehdejší manažeři ČEZu.

Případ částečně souvisí s kauzou Vidkun

Advokát Bednáře a Machačky Oldřich Chudoba však považuje návrh na obžalobu za absurdní. „Bylo totiž prokázáno, že fiktivní práce nebyly fiktivní, byly skutečně vykonány,“ řekl Radiožurnálu. Podle něj se neprokázalo ani další podezření policie, že na některých protokolech o odvedené práci byly zfalšované podpisy.

Podezření na fiktivní práce bylo vyvráceno také podle Přikrylové. „Pokud i přes tuto skutečnost policie hodlá na této mylné konstrukci trvat, svědčí to podle mého názoru o naprostém nedostatku sebereflexe. I orgány činné v trestním řízení by měly být schopny uznat, že se mýlily,“ sdělila Přikrylová. Obvinění manažeři ČEZu ani elektrárenská společnost nechtěli případ komentovat.

Radiožurnál připomíná, že kauzu začal původně vyšetřovat bývalý protimafiánský útvar, který ji koncem roku 2015 částečně propojil s dalším velkým případem, známým pod jménem Vidkun. Detektivové v rámci této akce zatkli kvůli údajnému úniku policejních informací i olomouckého podnikatele Ivana Kyselého, který shodou okolností dříve spoluvlastnil právě dodavatelskou firmu IES Recycling.