Pět lidí stíhá policie kvůli elektrárně v Ševětíně

Pět lidí stíhá policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti s fotovoltaickou elektrárnou Ševětín. Jsou mezi nimi zástupci dvou dodavatelských společností a také vlastníka elektrárny ČEZ. Podle Petry Ullrichové z Vrchního státního zastupitelství v Praze jsou obviněni z podvodu.

Podle žalobkyně z pražského vrchního státního zastupitelství stíhá policie pět lidí pro podvod, „jehož se tyto osoby měly dopustit v souvislosti s realizací fotovoltaické elektrárny Ševětín“. Bližší informace o nich však nedodala. Český rozhlas Radiožurnál ovšem uvedl, že jsou obviněni dva manažeři ze společnosti Mapro, majitelka společnosti IES Recycling a dva lidé z ČEZ.

„My nyní nemáme informace o tomto stavu řízení, tedy o sdělení obvinění některým osobám,“ reagoval na informace o trestním stíhání pracovníků ČEZ mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Naopak advokát stíhaných manažerů Mapra Oldřich Chudoba již podal proti obvinění stížnost.

Mapro a IES Recycling elektrárnu pro ČEZ stavěly. Týdeník Respekt již loni psal o podezření, že ČEZ svým dodavatelům zaplatil za vícepráce, které ve skutečnosti neproběhly. Podle rozhlasu je podepisovali právě obvinění pracovníci ČEZ. Při stavbě údajně také zmizelo deset milionů korun.

Koncem minulého roku zasahoval ÚOOZ v několika firmách. Podle serveru Lidovky.cz se detektivové zaměřili na manažery firem Mapro a IES Recycling. Policie navštívila i sídla dvou dceřiných společností ČEZ. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže si přišli pro podklady týkající se fotovoltaických elektráren. „O nikoho ze současných manažerů firmy ani dceřiných společností se policisté ale nezajímají a o bývalých nemám informace,“ řekl tehdy mluvčí. 

Fotovoltaická elektrárna Ševětín na Českobudějovicku je s instalovaným výkonem 29,9 MW třetí největší fotovoltaickou elektrárnou v ČR. Patří ČEZ, který projekt solárního parku odkoupila v roce 2009, kdy se rozhodla do vzkvétajícího odvětví vstoupit. V provozu je elektrárna od roku 2010.