Detektivové vypovídali v kauze vyzrazení akce Vidkun. Verdikt může padnout koncem roku

Události: Soud vyslechl svědky v kauze bývalého detektiva Vokála (zdroj: ČT24)

Bývalí i současní elitní detektivové vypovídali před soudem v kauze úniku informací při policejní akci Vidkun. Informace o razii – mimo jiné i v bytě exministra vnitra Ivana Langera – údajně vyzradil někdejší policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál. Za to mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Vokál vinu odmítá. Podle bývalého šéfa útvaru Roberta Šlachty akce ohrožena nebyla.

„Jsou sdělovány informace z policejních zdrojů nepovolaným osobám,“ uvedl státní zástupce Michal Muravský. Informaci o akci „policie proti policii“ před třemi lety prý vyzradil dlouholetý detektiv Luděk Vokál.

Vokál byl letos v dubnu zadržen na Ukrajině. Celu opustil po složení kauce, dva měsíce ale musel zůstat v zemi, kde je obviněn z nezákonného prodeje zařízení použitelného k odposlechům. Za to může jít za mříže na čtyři až sedm let.

Jako svědek přišel k soudu Vokálův nejvyšší nadřízený Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Jestli to byl dobrý policista, nebo špatný policista, to bych nehodnotil,“ řekl o Vokálovi.

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta
Zdroj: ČT24

Šlachta u soudu uvedl, že před samotnou akcí žádné úniky nezaznamenal. „Já jako ředitel ÚOOZ jsem samozřejmě měl spíš větší obavu z úniku informací směrem k mým nadřízeným, protože ty kauzy byly tak exponované a už se po mně šlo jako ‚slepice po flusu',“ prohlásil Šlachta.

Vokál podle obžaloby prozradil informace podnikateli Arifovičovi

V kauze z října 2015 jde o údajné klientelistické vazby mezi olomouckými policisty, podnikateli a politiky. Mezi aktéry měl tehdy být advokát a bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer nebo tehdejší hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil z ČSSD.

O akci podle dalšího svědka dopředu věděl jen omezený počet lidí. „My, co jsme byli na té instruktáži – bylo tam třeba padesát lidí – tak to, co jsme se dozvěděli tam, zůstalo mezi námi,“ vypověděl u soudu Luboš Fiala, vedoucí odboru násilí ÚOOZ.

Vokál podle obžaloby prozradil informace podnikateli Albinu Arifovičovi. Ten minule k soudu nepřišel, nyní vypovídal s vyloučením veřejnosti. Mluvit s novináři nechtěl.

„Byla obava, že by vzhledem k medializaci nevypovídali pravdu s ohledem na své soukromí, mohlo by to narušit průběh hlavního líčení a proti panu Arifovičovi je vedeno další trestní stíhání,“ řekla soudkyně. Informace podle žalobce Vokál Arifovičovi posílal přes aplikaci Viber. 

„Všichni, co tam (u soudního líčení) zatím byli, mluví pravdu. Vyjma státního zástupce. To je můj názor,“ řekl Vokál. „Pan Vokál je obžalovaný a samozřejmě má právo se hájit jakýmikoli prostředky,“ reagoval státní zástupce Muravský.

Obžalovaný bývalý detektiv ÚOOZ Luděk Vokál se verdikt v kauze údajného vynášení informací může dozvědět už na konci roku. Těsně před Vánoci má soudkyně skončit dokazování.

Obvinění v kauze Vidkun
Zdroj: ČT24

K závěru se po třech letech blíží také vyšetřování samotné kauzy Vidkun, která se týká podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky. V případu jsou obviněni čtyři lidé – bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, bývalý hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil a tehdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj.