Dálnici u Příšovic na Liberecku uzavřela demolice mostu. Omezení ale víkendem neskončí

Demolice mostu uzavřela o víkendu dálnici D10 u Příšovic na Liberecku. Frekventovaná silnice z Turnova na Prahu byla pro dopravu zcela uzavřena v sobotu, provoz by měl být obnoven od nedělní 10. hodiny. Dopravní omezení ale budou pokračovat i v dalších týdnech a měsících v souvislosti s výstavbou pilířů a pak samotného mostu. S komplikacemi musí motoristé počítat až do konce letošního roku, řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

„Celková demolice mostu bude provedena přes noc ze soboty na neděli,“ uvedl mluvčí společnosti Metrostav Infrastructure Michal Jurman. Firma most nad dálnicí mezi Příšovicemi a Svijany bourá.

Na úplnou uzavírku v neděli naváže částečné omezení, které skončí v pondělí časně ráno. Podle Jurmana budou během této doby odvážet suť ze zbouraného mostu. „Chtěli bychom požádat řidiče, aby byli o víkendu na cestě trpěliví, objízdné trasy naštěstí nejsou dlouhé. Bez kompletní uzavírky bychom demolici mostu, který byl již dlouhodobě ve špatném technickém stavu, provést nemohli,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Práce tím ale neskončí. „Po demolici bude zahájena výstavba nového mostu, která bude znamenat částečné omezení dopravy na D10. Provoz bude veden převážně v režimu dvou zúžených jízdních pruhů v každém směru,“ dodal mluvčí firmy. 

Rekonstrukci mostu nad dálnicí D10 připravoval Liberecký kraj několik let. Zakázku zadal formou design & build (vyprojektuj a postav). To znamená, že společnost bude moci pružně a rychle reagovat na případné změny požadavků, slibuje si kraj.

Nový most do konce roku

„Tento systém se používá zejména u technicky náročnějších rekonstrukcí, kde je potřeba urychlit průběh stavebních prací. Podobně jsme postupovali například při rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu (na Semilsku), díky čemuž jsme ušetřili více než 50 milionů korun,“ nastínil Sviták.

Zakázku za zhruba sto milionů korun včetně DPH získal Metrostav, který má na stavbu 480 dní. Příprava demolice začala už v pondělí, krajská silnice 270, která po mostě vede, je proto uzavřená a auta i veřejná doprava musí po objízdných trasách. 

„Nový most by měl stát ještě letos do konce roku,“ avizoval ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. V příštím roce pak Metrostav bude pokračovat rekonstrukcí mostu nad železniční tratí v nedalekých Svijanech.