Dálnice D10 u Kosmonos je po nočním bourání mostu plně průjezdná, skončila i uzavírka na D11

Dálnice D10 u Kosmonos na Mladoboleslavsku byla po nočním bourání mostu nejprve částečně průjezdná. Stavbaři ráno uvolnili oba jízdní pruhy na Prahu a pomalý pruh na Turnov, řekla v neděli dopoledne mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová. Plně průjezdná měla být dálnice přibližně hodinu po poledni, nakonec se ale zbývající pruh směrem na Turnov podařilo silničářům uvolnit už před 11. hodinou. V neděli ráno skončila také uzavírka dálnice D11 mezi sjezdy Libice nad Cidlinou a Kluky.

Demoliční práce spojené s úplnou uzavírkou začaly na D10 v sobotu po 19:00. Neprůjezdný byl v obou směrech úsek mezi exity 46 na Kosmonosy a 53 na Bakov nad Jizerou. Objížďka vedla mezi Kosmonosy a Bakovem po silnicích druhé a třetí třídy. Provoz na D10 byl omezen už v sobotu ráno, kdy silničáři uzavřeli pomalé jízdní pruhy nejdříve na Prahu a poté na Turnov. S demolicí ale museli počkat na večerní úplnou uzavírku, protože zaznamenali nebezpečné výkyvy mostu.

Most nad D10 na Horní Stakory byl v havarijním stavu. Po poslední prohlídce technici rozhodli, že jeho další rekonstrukce by už nebyla výhodná. Stavbaři mají vybudovat nový, v provozu má být koncem roku. Náklady jsou kolem 70 milionů korun, oproti původnímu bude rozšířen o cyklostezku.

V noci na neděli byla naplánována také uzavírka dálnice D11 mezi sjezdem 42 na Libici nad Cidlinou a sjezdem 39 Kluky. Důvodem byl diagnostický průzkum a zatěžovací zkouška lanového mostu. Uzavírka skončila chvíli před šestou hodinou ranní a provoz byl obnoven.