V Brně začíná festival Divadelní svět. Poprvé vezme diváky na výlet například do Křtin nebo Prahy

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná v úterý 24. května večer a potrvá do neděle 29. května. Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním do Křtin, Rajhradu nebo Prahy.

Pro dospělé je připravena putovní hra Divadlo jsi Ty!, která napodobuje hledání divadelního angažmá. „Diváci si vyzkouší choreografii z inscenace Městského divadla Brno, základy rozhlasové tvorby v nahrávacím studiu nebo i kostýmovou zkoušku. Prozkoumají zákulisí jednotlivých divadel a setkají se i s řadou herců,“ uvedla lektorka Marie Bravencová. Hra je určená pro minimálně tři a maximálně pět diváků.

Pro rodiny s dětmi je na podobném principu postavena dobrodružná Cesta divadelní krajinou. Navíc slibuje závěrečné koncertní překvapení.

Výlety za uměním

Poprvé vezme festival diváky na výlet, a to několikrát. Spolek Jedl vytvořil projekt Santini, který uvádí ve stavbách navržených architektem stejného příjmení. Představení ve Křtinách na Blanensku je vyprodané, ale organizátoři přidali ještě uvedení v Rajhradě na Brněnsku. Další výlet zavede účastníky do Prahy na představení Mistr a Markétka souboru Tygr v tísni.

Součástí doprovodného programu jsou debaty a setkání s umělci. Při dvou reprízách inscenace Azyl izraelského souboru Kibbutz Contemporary Dance Company se lidé mohou seznámit s uvažováním choreografa Ramiho Be'era. O divadle v exilu pohovoří běloruští umělci. Kompletní program představení a doprovodných akcí je na webových stránkách festivalu Divadelní svět.

V pondělí večer předznamenala festival premiéra dokumentu Smrti a sny Evy Tálské o jedné ze zakládajících osobností Husy na provázku. „Pokusil jsem se pomocí filmového rozhovoru o tvorbě Evy Tálské zjistit, kdo vlastně byla tato výjimečná režisérka. Ač jsem ji osobně znal, nedokázal bych na začátku natáčení na tuto otázku odpovědět,“ uvedl režisér Robin Kvapil.