Lidé na Šumavě táboří mimo kempy. Chtějí ušetřit

Studio ČT24: Táborníci v NP Šumava porušují pravidla (zdroj: ČT24)

Na Šumavě začala sezona a zejména centrální oblasti jako Modrava nebo Kvilda se začínají plnit turisty. Za ubytování si tam ale návštěvníci letos připlatí; kromě penzionů zdražily i kempy a na výrazně vyšší ceny vyjde také stání pro karavany. Protože všichni nejsou ochotni platby respektovat, parkují i táboří na zakázaných místech. Strážci Národního parku budou situaci řešit.

Táboření mimo kempy se netýká jen obytných aut nebo karavanů. Lidé si často v chráněných oblastech postaví i stan. K přenocování přitom mohou využívat nocoviště, která jsou po celém národním parku. „S návštěvníky tohoto typu pravidelně komunikujeme – ráno nebo večer. A snažíme se i ty, které potkáváme po cestě, na nocležiště směřovat,“ řekl člen Informační a strážní služby NP Šumava Luděk Švejda.

Naopak v sousedním bavorském parku zatím nocoviště nejsou a lidé přespávají, kde se dá. Také se koupají v jezerech. „Většina lidí pravidla respektuje. Ale jsou i takoví, kteří vidí značky, ale dělají si, co chtějí,“ popsala členka strážní služby Národního parku Bavorský les Alena Lettenmaierová.

Během hlavní sezony NP Bavorský les řeší podobné problémy denně. Na rozdíl od českých strážců ale nerozdávají pokuty na místě. Případy hlásí příslušným krajským úřadům.

Kemp na Kaskádách

Problém s tábořením mimo kempy řeší i obce a města na Šumavě. Lidé mnohdy využívají parkoviště. Například v Železné Rudě, v západní části Šumavy, často turisté zůstávali na parkovišti Kaskády, kam se vejde zhruba 400 aut. Město kvůli tomu začalo připravovat místo pro karavany a obytná auta, a to i s elektrickými přípojkami.

Vedení rezervací v Česku nyní prohřešky pokutuje přísněji než v předchozích letech. Kromě nocování na zakázaných místech turisté také často rozdělávají ohniště mimo povolená místa. Ta nachází strážci šumavského národního parku skoro každý den. Mnohdy i několik v jedné oblasti. Pokaždé ho musí zlikvidovat. Po turistech zůstávají také odpadky.

V letošním roce mají strážci více pravomocí – mohou například zastavovat auta. Širší pravomoci se řešily i v souvislosti s napadáním hlídek. K tomu došlo naposledy na začátku letošního roku na Špičáku, kdy dva strážci skončili v nemocnici.

„S ohledem na počet strážců není v našich možnostech, aby například všude chodili ve dvou. Ale připravujeme určité kroky. Například to, že budou vybaveni kamerami,“ řekl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.