Historický kolotoč se na Letné znovu roztočí letos v červenci. Mimo provoz byl 18 let

Podlahový kolotoč na pražské Letné se po kompletní opravě roztočí letos 11. července. V ten den uplyne 128 let od chvíle, kdy byl na místě postaven. Dokončit zbývá ještě schody a okolí kolotoče a klempířské práce na střeše. Náklady na rekonstrukci přesáhly 23 milionů korun.

Dát kolotoč dohromady nebylo podle ředitele Národního technického muzea Karla Ksandra nic jednoduchého. „Z čeho jsem měl obavy, bylo restaurování koní, což se nakonec podařilo. Nejnáročnější bylo dát dohromady kůže. Největším problémem ale byla vlastní stavba, protože původně vysoutěžená firma kolotoč spíš zničila, než mu pomohla. Pak následovalo pět výběrových řízení, z toho do třech se nikdo nepřihlásil. Tím se to všechno oddalovalo,“ popsal ředitel.

Jeden z opravených koní jménem Flora byl zakonzervován a zůstane vystaven v muzeu, protože je velmi křehký. Na kolotoč bude umístěna jeho replika.

Restaurátoři museli zvládnout řadu řemesel

Stavba je podle restaurátora Jiřího Kmoška specifická tím, že se na ní kombinují různé materiály a druhy řemesel. „Od počátku se potýkáme s řemesly, která musíme napodobit a někdy i lépe zhotovit. Někde musíme maskovat defekty, abychom vyhověli památkářům, ale přitom z toho nedělali nový objekt,“ vysvětlil. Restaurátoři musejí ovládat truhlářské, tesařské, klempířské, lakýrnické či zámečnické a kovářské práce nebo řešit elektroinstalace.

Je třeba dokončit instalaci rolet, které zakryjí vstupní oblouky, schodiště a okolí kolotoče, udělat klempířské práce na střeše a vrátit na ni věžičku. „Termín v červenci budeme schopni dodržet,“ ujistil Kmošek.

Zpoždění způsobily i statické problémy

Kolotoč měl být hotov již letos v únoru. Zpoždění způsobily mimo jiné statické problémy a bylo třeba kolotoč vyrovnat. Některé spodní části uhnily a stavba se propadala. „To byla věc, na které jsme se zdrželi. Bylo potřeba jej na několika místech vyzdvihnout. Nejvyšší zdvih byl okolo třiceti centimetrů, kdy jsme museli vyrábět protézy již existujících sloupů a vkládat je do objektu a nechat jej na ně sedat,“ popsal Kmošek. Navíc byl podle něho na přelomu roku nedostatek materiálu.

Letenský kolotoč v roce 1963
Zdroj: Československý filmový týdeník (1963)

Opravu kolotoče provádí muzeum řadu let. V roce 2018 skončila obnova figur a dalších prvků interiéru za zhruba 7,6 milionu korun, z toho asi 2,3 milionu muzeum získalo z veřejné sbírky. Původně měla atrakce začít fungovat ještě ve stejném roce, objevily se však potíže s výběrem restaurátora.

Kolotoč byl postaven v roce 1892 tesařem Matějem Bílkem a poprvé se roztočil na Vinohradech. O dva roky později ho majitel Josef Nebeský přemístil na Letnou. Jde o jeden z nejstarších dochovaných podlahových kolotočů v Evropě. Naposledy se mohli zájemci svézt v roce 2004, kdy jej převzalo Národní technické muzeum. Kvůli kritickému stavu jej ale později uzavřelo. Muzeu se podařilo sehnat i orchestrion Atlantic a zvon, ty původní někdo odcizil.