O unikátní historický kolotoč pečují restaurátoři. Jeho dřevění koně se rozhýbou příští rok

Události v regionech: Restaurování historického kolotoče (zdroj: ČT24)

Restaurátoři začali opravovat dřevěnou konstrukci historického kolotoče na pražské Letné. Atrakce z konce devatenáctého století, svého druhu jedna z nejstarších v Evropě, nefunguje už patnáct let. Původně se přitom měla roztočit už před čtyřmi lety.

„Pamatuji si, že jsem chtěl na koně. Čím byl větší, tím se mi to víc líbilo. Když na mě zbylo plechové autíčko, tak jsem byl velmi uražené dítě,“ svěřil se pamětník Jakub Císař. Na letenském kolotoči se děti i dospělí vozili 110 let. V roce 2004 už byl ale v tak špatném stavu, že ho muselo Národní technické muzeum zavřít.

Letenský kolotoč v roce 1963
Zdroj: Československý filmový týdeník (1963)

Už před čtyřmi lety se měl roztočit znovu, nedařilo se ale najít vhodné restaurátory. Nakonec se vybrala firma letos v létě. „Jelikož je to unikát a pravděpodobně asi jediný tohoto stáří, tak se nám za život už taková nádherná realizace nepoštěstí,“ přiblížil restaurátor Jiří Kmošek.

Nejvýraznější zásahy odborníků do konstrukce kolotoče jsou vidět na první pohled. „Jsou to ty světlé části, protože používáme čerstvé jehličnaté dřevo na výměnu těch nejpoškozenějších prvků,“ popsal Kmošek. Tato část restaurování má být hotová, včetně nového nátěru, do konce letošního listopadu. „Poté se budou instalovat kovové rolety, které se zachovaly, a přesuneme se do interiéru stavby. Bude se pracovat na elektroinstalacích a opravě točny,“ vyjmenoval Kmošek.

Restaurátoři opravují konstrukci kolotoče
Zdroj: ČT24

Příští rok v únoru se do interiéru kolotoče vrátí i jednadvacet dřevěných koní. Jsou po kompletní renovaci. „Jsou koncipováni i pro dospělé lidi, tak jak tomu bylo v devatenáctém století. V současnosti jsou připraveny na osobu, která může vážit až 120 kilogramů,“ popsal ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Peníze na jejich opravu se vybraly ve veřejné sbírce, přispěl i pamětník Jakub Císař. První děti by se tak znovu mohli svést na letenském kolotoči příští rok v létě.