V Karlových Varech přibývá prázdných budov. Kvůli ceně o ně není zájem

O prázdné budovy v Karlových Varech není zájem (zdroj: ČT24)

Nemovitosti v lázeňské části Karlových Varů se pomalu vyprazdňují. Majitelé se je snaží prodat nebo pronajmout. Kvůli vysokým cenám o ně ale není zájem. Podle některých realitních makléřů jsou už léta objekty předražené. Neustále ztrácejí na hodnotě a za původní cenu je už nebude možné prodat. Situaci ještě zhoršila covidová pandemie.

Na domech v lázeňském centru Karlových Varů se stále častěji objevují cedule s nabídkou bytových i nebytových prostor. Jsou k prodeji i k pronájmu. Dříve je investoři kupovali za přemrštěné ceny. „Pak nastal problém, kdy se otevřel schengenský prostor. Všichni se vydali na západ od nás a ztratili zájem o nakupování nemovitostí v Karlových Varech,“ míní ředitel společnosti Recom Reality Jakub Žikeš.

Týká se to i vily Trocnov. Poslední hotelový dům, který je v majetku města, se nyní snaží Karlovy Vary prodat v dražbě. „Dostali jsme dvě nabídky. Jeden ze zájemců ale nesložil licitační jistinu. Je pravděpodobné, že budeme muset záměr zrušit, případně zveřejnit znovu – jindy,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál. O dalším postupu při prodeji tohoto lázeňského domu chce vedení města brzo rozhodnout.

Město pronajímá také dřevěné obchody u Tržní kolonády. Zájem o ně prý je. Některé jsou ale zavřené. „Bohužel s pandemií nám někteří nájemci vypověděli nájemní smlouvy. Hledali jsme nové, průběžně se nám je daří nacházet,“ podotkl Kopál.

Ti se ale musí vypořádat s problémy. Někteří mimo kameru pro ČT řekli, že vydělat si v současné době na nájem v hodnotě i několik desítek tisíc korun není jednoduché. Pravidla ale určují majitelé domů. „Musí se čekat, jestli vlastnící těch nemovitostí opravdu pochopí, že o peníze, které tam kdysi investovali, zkrátka přijdou,“ řekl Žikeš. Aby totiž na trhu uspěli, budou muset podle realitních makléřů nemovitosti prodat nebo pronajmout za ceny, které odpovídají současné situaci.