Karlovarská nemocnice zmodernizovala magnetickou rezonanci. Umožní rychlejší vyšetření i diagnostiku

Nemocnice v Karlových Varech zahájila provoz zmodernizované magnetické rezonance. Výhodou přístroje je snadnější manipulace, kvalitnější zobrazení i rychlejší diagnostika a vyšetření. Jde o první přístrojové vybavení Karlovarské krajské nemocnice pořízené z dotace z programu Evropské unie. Modernizace vyšla na dvacet milionů korun.

Původní magnetická rezonance je stará přes deset let, přičemž běžná životnost je sedm let, a za sebou má přes čtyřicet tisíc vyšetření. Vedení nemocnice přistoupilo k její modernizaci, protože pořízení zcela nového přístroje by bylo nákladnější a vyžadovalo by i značné stavební úpravy a delší omezení provozu.

„Modernizace přístroje zajistí rychlejší vyšetření, to znamená více pacientů za stejný čas nebo zvýšení kvality obrazu a tím lepší diagnostika patologií,“ uvedl primář radiologického oddělení Jiří Hofmann. „Vidíme toho více, jsme schopni zachytit patologii i v časnějším stadiu a jsme schopni přesněji rozlišit, co to je za patologii, jestli je to věc, která se musí ihned řešit, nebo která není vůbec nebezpečná. Chceme využívat rezonanci také pro vyšetřování akutních stavů u mladých pacientů, abychom je nemuseli ozařovat na CT či na rentgenech,“ doplnil.

Častější jsou myokarditidy a mrtvice

Lékaři stále častěji vyšetřují také pacienty v souvislosti s onemocněním covid-19. „V době covidové přibývá vyšetření srdcí, protože se ukazuje, že u mladších lidí zasahují protilátky srdeční sval, takže myokarditidy vyšetřujeme daleko častěji než předtím. Dále covid postihuje srážení krve, takže častěji vyšetřujeme mrtvice,“ řekl primář.

Radiologické oddělení čítá sedm lékařů a šest radiologických asistentů. Jako jediné pracoviště v Karlovarském kraji zajišťuje nepřetržitý provoz za přítomnosti dvou radiologů. Nejčastěji jde o vyšetření hlavy, končetin, kloubů či páteře. Denně zdravotníci ošetří až 30 pacientů.

Evropská dotace pokryla stoprocentní náklady na modernizaci přístroje včetně záručního servisu, který podle ředitele vyjde na dobu pěti let na dalších šest milionů korun. Z dotačního programu bude chtít krajská nemocnice financovat i další přístroje, které byly uvedeny do provozu s pavilonem akutní medicíny před deseti lety, a jejich životnost začíná být na hranici. Jde například o přístroj CT a skiagraf. Celkově jde o náklady na přístrojové vybavení v karlovarské i chebské nemocnici ve výši 360 milionů korun.