Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech odvrátila kolaps, nastoupí noví lékaři

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech (DPN) na Táborsku bude i od ledna pokračovat v provozu. Nemocnici kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu hrozil zánik. Nově by však v nemocnici mělo pracovat šest atestovaných dětských psychiatrů. DPN v Opařanech patří mezi pouhá tři pracoviště tohoto druhu v zemi.

Opařanské psychiatrii hrozilo, že její služby převezme českobudějovická nemocnice. V DPN v posledních měsících pracovaly jen dvě atestované dětské psychiatričky a obě na konci roku odchází do důchodu. Nemocnici se dlouho nedařilo sehnat náhradu.

To se ale podařilo změnit. „Připravujeme smlouvy pro šest lékařů, kteří zde budou v novém týmu figurovat,“ sdělila mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková. Podle ní současná personální situace odpovídá požadavkům opařanské nemocnice.

„Jsme velmi rádi, že naši dětští pacienti budou moci dále navštěvovat náš areál nemocnice beze změny,“ dodala mluvčí.

Oceňovaná nemocnice

Opařanská nemocnice se před časem stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Nemocnice má devadesát lůžek. Přibližně polovina hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do osmnácti let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky.