Průvodčí, který zabrzdil druhou kabinu lanovky na Ještěd, dostal vyznamenání

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu. Ten 31. října při havárii zabrzdil svou kabinu a okamžitě zahájil evakuaci cestujících. Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.

Radek Kysela při havárii lanovky na Ještěd zareagoval velmi pohotově, když zabrzdil svou kabinu, která jela s cestujícími na vrchol. Rychlou reakcí pomohl předejít další tragédii. „Myslím, že udělal přesně to, co měl, protože kdyby se nezachoval rozhodně, tak to neštěstí mohlo mít mnohem větší rozměr, než nakonec mělo,“ řekl k jeho ocenění hejtman Martin Půta.

Sám Kysela nechtěl ocenění ani neštěstí komentovat. Jeho duchapřítomnost ocenili i záchranáři, kteří na místě zasahovali, právě oni ho na medaili navrhli. „My oceňujeme, že zastavil tu kabinku a začal okamžitě s evakuací, protože nevěděl, co dál může následovat,“ doplnil mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.

Kabina visuté lanové dráhy jedoucí opačným směrem spadla v neděli 31. října odpoledne ze zhruba třicetimetrové výšky – při cestě z horní stanice do dolní. Podle Českých drah, kterým lanovka patří, bylo bezprostřední příčinou nehody pravděpodobně prasknutí tažného lana.

V druhé kabině se nikomu nic nestalo

Pád kabiny nepřežil její průvodčí, cestující uvnitř nebyli žádní. V už zmíněné kabině, která jela v opačném směru – nahoru – cestovalo čtrnáct lidí včetně průvodčího. Nikomu z nich se nic nestalo. Kabina zůstala viset na nosném laně, průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit. Sám také ještě před příjezdem záchranářů zahájil evakuaci cestujících z kabiny, která zůstala viset ve výšce zhruba patnáct metrů.

U příležitosti Dne válečných veteránů ocenil hejtman i další dvě desítky lidí a za nasazení v souvislost s koronavirovou pandemií také vojáky libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.