Relikviář svatého Maura se přesouvá do nových prostor. Expozice se otevře na konci listopadu

Relikviář sv. Maura se přestěhuje do nové expozice (zdroj: ČT24)

Druhá nejcennější zlatnická památka v Česku je od pondělí veřejnosti nepřístupná. Na státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou dočasně končí expozice relikviáře svatého Maura. Schránka s ostatky svatých se nyní přesune do zrekonstruovaného Pluhovského paláce, který se opravoval několik let. V původní expozici byl relikviář vystaven od roku 2002. V neděli výstavu naposledy navštívilo přes pět set lidí.

V neděli se v Bečově začali scházet návštěvníci už od 9:30, aby se naposledy podívali na významnou památku v původních prostorech. Relikviář svatého Maura si mohlo najednou prohlédnout maximálně 19 lidí, do expozice tak mířili po skupinách. 

Od 26. listopadu bude expozice opět přístupná pro veřejnost, ovšem už na jiném místě. „Pluhovský palác nebyl zcela využitý. Nyní bude komfortnější, modernější, a ty prostory jsou exkluzivní,“ řekla pracovnice vztahů k veřejnosti Státního hradu a zámku Bečov Jana Grecmanová.

Relikviář svatého Maura prošel v letošním roce důkladnou kontrolou, kdy ho odborníci očistili a restaurovali. „Vznik relikviáře by se dal datovat kolem roku 1220,“ uvedl restaurátor Andrej Šumbera. Schránka obsahuje deset balíčků se vzácnými artefakty. Kvůli jejich stáří jsou mimořádně křehké. Jde například o olověnou destičku, která je v relikviáři od jeho vzniku. „Zde se nalézá tělo mučedníka Maura a jeho druhů,“ přečetl z destičky restaurátor. 

Prohlídka bez průvodce

Nová expozice v Pluhovském paláci se od té původní bude lišit, například v tom, že si ji budou moci návštěvníci projít bez přítomnosti průvodce. „Nevylučuje to objednat si předem průvodce. Žádnou decimaci průvodců neplánujeme, chtěli bychom zachovat návštěvnický provoz v památkové instalaci v dolním zámku, dále bychom je chtěli přeškolit na lektory v edukačním programu v budoucím středověkém prostoru hradu,“ uvedl kastelán Státního hradu a zámku Bečov Tomáš Wizovský. 

Kastelán ovšem neprozradil, jakým způsobem bude památka chráněna, a to z bezpečnostních důvodů. „Mohu jen uvést, že se bude jednat o nejbezpečnější vitrínu na území České republiky,“ dodal s tím, že expozice bude na rozdíl od té původní rozšířená. Návštěvníci uvidí i to, co relikviář obsahuje – například pozůstatky kostí a dalších ostatků. 

Relikviář svatého Maura se do nových prostor bude převážet za účasti Policie České republiky a dalších bezpečnostních složek ministerstva vnitra. Kastelán ale nemá informace o tom, kolik osob se stěhování účastní, zveřejněno nebude ani datum přesunu.