Zlínský kraj dal souhlas k procesu EIA spalovny ve Vsetíně. Stavět se ale nebude

Krajský úřad ve Zlíně vydal souhlasné stanovisko k posouzení vlivů záměru na životní prostředí EIA v případě spalovny komunálního odpadu ve Vsetíně. Informovala o tom mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Společnost Zásobování teplem Vsetín (ZTV) chtěla vybudovat zařízení pro energetické využívání odpadu (ZEVO) v části Ohrada. Proti výstavbě byla část veřejnosti, proti záměru vznikla i petice. V roce 2019 zamítli stavbu i zastupitelé Vsetína. Společnost ZTV poté uvedla, že od záměru odstupuje, proces EIA však chce dokončit.

„Dokončení procesu EIA je důležité z pohledu naší mateřské společnosti MVV Energie CZ, která jedná o výstavbě zařízení ZEVO s obdobnými parametry i v dalších městech, kde provozuje centrální zásobování teplem a kde vedení měst zvažuje různé varianty, jak řešit likvidaci komunálního odpadu po zákazu skládkování,“ řekl už dříve předseda představenstva ZTV Michal Chmela.

Úspěšné dokončení procesu posuzování vlivu ZEVO na životní prostředí ve Vsetíně bude podle Chmely garancí, že tyto vlivy budou i v jiných městech s největší pravděpodobností zanedbatelné.

Skutečnost, že projekt nebude pokračovat, potvrdila v pátek ZTV na svých webových stránkách. „Souhlasné stanovisko k dokumentaci EIA znamená, že ZEVO ve Vsetíně by mělo jen zanedbatelný vliv na životní prostředí. To je důležitá informace pro města, kde naše mateřská společnost MVV Energie CZ výstavbu ZEVO o malé kapacitě zvažuje. Aktuální je to například v Uherském Hradišti,“ uvedl Chmela.

Vznik spalovny je na rozhodnutí města, má autoritu, říká Chmela

Projekt by podle něj ve Vsetíně mohl být v budoucnu oživen jen na přání města. „Město je pro projekt tohoto druhu naším přirozeným partnerem, město je subjektem, který komunálním odpadem disponuje, a je autoritou zastupující a prosazující zájmy obyvatel Vsetína,“ dodal šéf představenstva ZTV.

obrázek
Zdroj: ČT24

Starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že spalovna může mít nezanedbatelná ekologická rizika a její výstavba na Ohradě nedaleko centra města je nevhodná.

„Město Vsetín i nadále trvá na negativním stanovisku k případné výstavbě zařízení ZEVO u Kauflandu. Plán na výstavbu spalovny jednoznačně odmítli radní i zastupitelé v roce 2019 a tento postoj se nezměnil, usnesení radních i zastupitelů jsou stále platná. I v rámci procesu EIA radnice toto stanovisko jasně deklarovala,“ řekl v pátek Růžička.