Petici proti spalovně ve Vsetíně podepsaly už skoro tři tisíce lidí. Město zvažuje referendum

Už téměř tři tisíce lidí podepsaly petici proti nové spalovně odpadů ve Vsetíně. Obávají se totiž znečištění ovzduší. Investor to však odmítá a lidem slibuje vedle bezpečné likvidace odpadu i levnější teplo. Vedení města tak zvažuje vyhlášení místního referenda.

Vysoký komín uprostřed Vsetína už stojí, zatím ale slouží jen plynové kotelně. K té chce společnost Zásobování teplem Vsetín přistavět novou spalovnu odpadu za 150 milionů korun. „Navržené technické řešení je natolik moderní a kvalitní a v žádném případě nemůže způsobit zhoršení životního prostředí nebo ohrozit zdraví obyvatel,“ řekl předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín a. s. Michal Chmela.

Lidé by mohli ušetřit za odpad i za topení, přesto jsou mnozí proti. Petice má aktuálně víc než dva tisíce osm set podpisů. Hlavně kvůli obavám ze znečištění ovzduší. „Druhý problém je ten, že pokud se tady vytvoří spalovna, tak vlastně všechen ten dopad, který na Vsetíně produkujeme, bude muset jít do té spalovny a nebude vůbec žádný tlak na to, abychom množství odpadu snižovali,“ obává se opoziční zastupitel Michal Berg (Koalice pro otevřený Vsetín).

Starosta je připraven vyhlásit referendum

Vedení města nemá vyhraněný názor. Dopisem žádá investora o co nejdetailnější informace. Bez vzájemné dohody prý nemůže spalovna fungovat. „Pokud bude potřeba, tak vyhlásím referendum. Jak jsem řekl, je to veliký projekt, který určitě město ovlivní,“ řekl starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Petice proti spalovně
Zdroj: ČT24

V současné době probíhá na krajském úřadě tzv. velká EIA, která posuzuje vliv spalovny ve Vsetíně na životní prostředí a zdraví obyvatel. „Ta zařízení mají mnohastupňový filtr, což je zařízení, které čistí exhalace téměř dokonale. Já bych se bál souseda, který spaluje odpadky. V zimě na vesnicích je mnohonásobně horší vzduch, než je ve velkých městech,“ řekl Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Odpůrci spalovny  ve Vsetíně si ale stojí za svým a chystají příští týden protestní pochod.

Spalovny komunálního odpadu jsou v republice zatím čtyři. Stojí v Praze, Liberci, Brně a Plzni. Tato zařízení jsou ale řádově větší, než je spalovna, která má stát ve Vsetíně. Ta by měla zlikvidovat 12 tisíc tun odpadu za rok. Oproti tomu spalovna v Praze má více než 27násobnou kapacitu, až 330 tisíc tun odpadu za rok. Podobně je na tom brněnská, která je nejstarší. Vybudovaná byla už v osmdesátých letech, před devíti lety prošla rekonstrukcí. Nejmladší je plzeňská spalovna, která funguje tři roky.