Silnice u Karlových Varů bude bezpečnější. Silničáři tam začali s pokládkou mikrokoberce

Na silnici I/6 nad Karlovými Vary, kde se o prázdninách stalo několik tragických dopravních nehod, začaly úpravy na zvýšení bezpečnosti úseku. Silničáři zdrsní povrch vozovky, aby se předešlo smykům, které se zde za deště často stávaly. Po dobu prací bude v úseku omezena průjezdnost i rychlost. Hlavní tah mezi Karlovými Vary a Prahou bude opět plně sjízdný začátkem října.

Silničáři položí takzvaný mikrokoberec v nejrizikovějším úseku, a to od konce města až za oblouk u policejní střelnice. „Nejdříve postavíme přechodné dopravní značení a začneme odstraňovat vodorovné dopravní značení. Následně začneme pokládat mikrokoberec, tedy vrstvu, která povrch vozovky zdrsní a zlepší její protismykové vlastnosti,“ řekla Dana Zikešová z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Úpravy ŘSD rozdělilo do několika etap. Silničáři budou pracovat vždy v jednom jízdním pruhu, který bude uzavřen. Pokládka asfaltového nátěru je nicméně závislá na klimatických podmínkách. Po dobu omezení bude v místě snížena rychlost na 30 kilometrů v hodině. ŘSD zároveň připraví plochy pro umístění mobilního úsekového měření, které zprovozní v nejbližší době.

Silnice smrti

Jen v srpnu se na silnici na stejném místě staly dvě tragické nehody, při kterých zemřeli čtyři lidé a další se zranili. Silničáři následně na nebezpečném úseku osadili dopravní značky 'nebezpečí smyku v úseku 4 km' a na několika místech platí omezení rychlosti na 70 kilometrů za hodinu za mokra. Na začátku a konci úseku umístili značky 'úsek častých dopravních nehod' na reflexním podkladu.

V nejrizikovějším úseku od stykové křižovatky Drahovice až za oblouk u policejní střelnice uvažovalo ŘSD o změně třípruhového uspořádání na dvoupruhové. Po dohodě s policií ale zatím ponechá tři jízdní pruhy.

„Možnost zúžení do dvoupruhového uspořádání i nadále projekčně zpracováváme, nicméně v letošním roce tento krok nebudeme realizovat, uvedla mluvčí. Po vyhodnocení této varianty pak ŘSD rozhodne, zda se projekt uskuteční, dodala Zikešová.