Obhájkyně Větrovce navrhla zproštění obžaloby, státní zástupce naopak tři roky vězení

Obhájkyně Vladislava Větrovce, kterého obžaloba viní z vytunelování 39 milionů korun ze dvou severočeských firem, ve čtvrtek před litoměřickým soudem navrhla zproštění obžaloby svého klienta. Podle obhájkyně Hany Riedlové nebyl čin, který měl Větrovec spáchat, prokázán. Státní zastupitelství obžalovanému navrhlo tři roky vězení a sankci půl milionu korun.

Větrovec podle obžaloby vytuneloval s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou peníze z firem Melbro a Autostar Velimex. Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001 a českolipská Autostar Velimex v roce 2002.

Obě společnosti převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Organizátorem trestné činnosti byl podle státního zástupce Větrovec.

Od podání obžaloby uplynulo loni v dubnu deset let. Hrozilo promlčení trestní odpovědnosti, promlčecí lhůtu přerušilo Větrovcovo vzetí do vazby. Riedlová ve čtvrtek uvedla, že to bylo účelové.

Klausova amnestie

Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Po sérii odvolání se ale na zločinné spolčení ve Větrovcově případě vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause.

Obhájkyně míní, že se amnestie vztahuje i na litoměřickou kauzu. „Mám za to, že řízení i v současné době, do dnešního hlavního líčení, je vydáno nezákonně, protože mělo být trestní stíhání zastaveno z důvodu, že jednání podléhají rozhodnutí prezidenta o amnestii,“ řekla Riedlová.

Státní zástupce na minulém soudním jednání navrhl obžalovaného uznat vinným podle obžaloby, tedy ze spáchání pokračujícího trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Soudce Vlastimil Nedvěd ve čtvrtek naplánoval termíny jednání až do října. Uvedl, že obžalovaný musí pronést svou závěrečnou řeč. „Pak teprve bude porada senátu, pokud soud neshledá důvody k tomu, aby se nějaké důkazy musely provést znovu, tak by měl být vynesen rozsudek,“ řekl.

Větrovec s Vavřičkou se v prvních letech soudních jednání střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Když Vavřička zemřel, soud jeho stíhání zastavil, Větrovec se ale po propuštění z vazby několikrát omluvil i v loňském roce.