V Karlových Varech vrcholí přípravy na filmový festival. Organizátoři se soustředí i na hygienická opatření

Karlovy Vary se připravují na festival (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech vrcholí přípravy Mezinárodního filmového festivalu. Začne už v pátek a potrvá devět dnů. Loni se kvůli protiepidemickým opatřením nekonal, na hygienická opatření ale musí myslet organizátoři také letos. Důsledně kontrolovat budou především bezinfekčnost návštěvníků.

Do Karlových Varů se po dvou letech vrací největší filmový festival ve střední a východní Evropě. Hlavním dějištěm 55. ročníku festivalu bude tradičně hotel Thermal, který před časem prošel rozsáhlou rekonstrukcí. V něm pracovníci už brzy přivítají první návštěvníky.

„Začínáme pracovat, takže jsme se ještě nestihly začít těšit, ale určitě brzy začneme,“ řekla jedna z pracovnic, které pečují o zázemí festivalu. Přípravy vrcholí, technici ještě musí dokončit hudební podium. Na něm se bude konat doprovodný hudební program.

„Náš technický tým už tady působí od 2. srpna a postupně vytváří vizuální podobu festivalu,“ řekla mluvčí MFF Karlovy Vary Uljana Donátová.

Nutná bude páska o bezinfekčnosti

Filmy budou moci diváci shlédnout ve dvanácti kinosálech. Šest z nich je v hotelu Thermal, zbylé pak například v městském divadle nebo Grand hotelu Pupp. „Představíme sto dvacet pět celovečerních hraných a dokumentárních filmů a zahájíme světovou premiérou nového českého filmu Davida Ondříčka Zátopek,“ spočítal umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och.

Aby se diváci letos do sálů dostali, budou potřebovat kromě akreditací a lístků také kontrolní covid pásku o bezinfekčnosti. Tu si návštěvníci musí vyzvednout na speciálních stanovištích. Získají ji na základě QR kódu z certifikátu o očkování nebo testu. Navíc po celou dobu projekce musí mít diváci nasazený respirátor, pro účastníky budou připravené stojany s desinfekcí.

Součástí festivalu budou testovací místa nebo očkovací centrum, kde se zájemci budou moci nechat naočkovat jednodávkovou vakcínou bez předchozí registrace.

V menších hotelech a stanovém městečku je volno

Zatímco největší hotely v Karlových Varech jsou už plně obsazené, návštěvníci festivalu mají stále možnost ubytování v ostatních menších zařízeních například také ve stanovém městečku na Rolavě. „Myslím si, že návštěvnost nebude tak vysoká, jako jsme byli zvyklí v předchozích ročnících. Rekordní limity asi nepadnou,“ poznamenal ředitel městského infocentra Karlovy Vary Josef Dlohoš. Své akreditace si diváci budou moct vyzvednout od 19. srpna na festivalových pokladnách.

Hlavními hosty festivalu budou slavné osobnosti světové kinematografie a držitelé mnoha ocenění americký herec Johnny Depp, britský herec Michael Caine a herec i režisér Ethan Hawke. Festival bude v pátek večer před Thermalem slavnostně zahájen muzikálem Jesus Christ Superstar v sestavě pražského divadla Spirála za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru. Zavřené letos zůstane letní kino a kvůli pokračující rekonstrukci pokojů i několik pater hotelu Thermal.