Jičínská nemocnice získá multifunkční pavilon, kraj podepsal smlouvu na jeho stavbu

Události v regionech: Královéhradecký kraj podepsal smlouvu na stavbu pavilonu v jičínské nemocnici (zdroj: ČT24)

Královéhradecký kraj těsně před vypršením lhůty podepsal smlouvu na stavbu multifunkčního pavilonu v jičínské nemocnici za 319 milionů korun s vítězem tendru – firmou Geosan. Zakázka krajskou radnici vyjde o třetinu levněji, než původně plánovala, a ušetří tak 155 milionů korun. Firma převezme staveniště 20. srpna.

Stačilo málo a lhůta k podpisu smlouvy by propadla. „Firma otálela s podpisem. Bylo tam měsíční zpoždění. Podepsala ji den před posledním termínem, kdy bychom poptávali další firmy,“ přiblížil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti).

Podle výkonného ředitele Geosan Group Ivana Havla ale neváhali. „Několik dní jsme ověřovali cenovou část naší nabídky v kontextu s vývojem a nárůstem cenových vstupů stavebních materiálů a technologických dodávek. Naše společnost zrealizuje výše uvedený projekt ve smluvních parametrech,“ vysvětlil.

Pokles sumy o 33 procent proti předpokladu kraj hlouběji nezkoumal. Podobné ceny měli i další soutěžící. „Je určitě překvapující vzhledem k situaci na trhu. Ale věřím, že firma ví, co dělá,“ řekl místostarosta Jičína Petr Hamáček (KDU-ČSL).

Od dubna, kdy tendr skončil, stavebniny dramaticky zdražují. Například střešní latě zaznamenaly stoprocentní nárůst, stavební řezivo 60 procent, OSB desky až 200 procent. „Ten projekt samozřejmě vycházel z nějakých cen, které už dneska nejsou úplně reálné,“ podotkl ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma.

Geosan v minulosti na Jičínsku stavěl projekt Čistá Cidlina, kanalizaci a čistírny. „Tam byly otázky ohledně férovosti toho výběrovýho řízení. V Jičíně budou subdodavatelé asi opatrnější, vzhledem ke zkušenostem s firmou Geosan,“ upozornil Hamáček s tím, že někteří se dodnes domáhají svých peněz. Tuto kritiku firma v minulosti vždy odmítala.