Filmový dům vodníků na pražské Kampě se otevírá veřejnosti. Skauti lákají na výstavu

Michnovský letohrádek na pražské Kampě, častěji nazývaný Rybářský domek, který nedávno město zapůjčilo Skautskému institutu, se ve čtvrtek otevírá veřejnosti. Objekt, který je kulturní památkou, byl dlouho prázdný a nevyužitý. Dříve tam sídlil Český rybářský svaz nebo také rybí restaurace. Lidé však mohou dům znát například jako sídlo hastrmanské rodiny z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, který se tam natáčel v 70. letech minulého století.

Skautský institut má Rybářský domek vypůjčený do konce března 2023. „Je to takové trochu zkušební období. Věříme ale, že tady vznikne natolik zajímavý projekt, že bude poté pokračovat,“ uvedl ředitel Skautského institutu Miloš Říha. 

Rybářský domek na Kampě lidé znají z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Spoustu lidí by ve čtvrtek do objektu mohl podle Říhy nalákat právě tento český snímek. „Dům se tím filmem poprávu proslavil. Zároveň má velkou historii. Je to renesanční objekt, barokně přestavěný, současná podoba je klasicistní. Věříme, že i ta naše skautská činnost se do tohoto domu propíše a bude součástí té historie,“ řekl. 

Studio 6: Nové skautské centrum na pražské Kampě (zdroj: ČT24)

Letohrádek je v poměrně dobrém stavu a nepotřebuje žádnou větší rekonstrukci. „Máme za sebou zhruba měsíc intenzivní práce tak, aby byl objekt upravený, prázdný, připravený k nastěhování. Poprvé bychom ho chtěli veřejnosti otevřít v 15:00,“ připomněl ve čtvrtek Říha. 

Slavný dům z filmového plátna

Rybářský domek mohli lidé ve zmíněném filmu vidět pouze zvenku. Všechny záběry zevnitř hastrmanské rezidence se totiž natáčely ve filmových ateliérech. I přesto chce Skautský institut tento film uvnitř objektu připomínat. 

„Myslím si, že všichni jsme ten film měli opravdu rádi. Tu vhodnou formu v tuto chvíli hledáme, aby to nebyl takový kýč, klišé, aby to tady nekřičelo. Jeden z těch nápadů, který máme, je, že jsme od Skautské nadace Jaroslava Foglara získali hrníček s pokličkou, který Foglar skutečně používal, ten bychom sem rádi umístili,“ přiblížil Říha. 

Michnovský letohrádek na pražské Kampě
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Hlavní pointou projektu však zůstává, že by mělo jít o velký veřejný prostor. „Měla by to být jedna velká tvůrčí dílna. Byli bychom rádi, kdyby ten dům byl takovým místem, kde člověk může rozvinout vlastní kreativitu,“ dodal ředitel Skautského institutu. 

Rybářský domek se ve čtvrtek otevírá veřejnosti výstavou s názvem 2+1, která se už dotýká právě hlavní myšlenky projektu, což je kreativita. „Našli jsme tři zajímavé současné umělce. Oni v podstatě vzali různé materiály, které mají starší povahu, je to třeba oblečení ze secondhandu, a dali jim tak trochu nový tvar, nový účel. Večer od 18:00 proběhne vernisáž, kde se o výstavě můžete dozvědět víc,“ pozval Říha.